Video - "Ukleti" sport: 25 motociklista najjače klase poginulo, Simoncelli osmi Talijan

Video - "Ukleti" sport: 25 motociklista najjače klase poginulo, Simoncelli osmi Talijan

Foto: AFP

MARCO SIMONCELLI nažalost nije jedini motociklist koji je izgubio život na stazi u najjačoj klasi. Nesretni Talijan, koji je jutros poginuo u Maleziji, 25. je vozač od začetka Moto GP-a (i čak osmi Talijan) koji je skončao na tragičan način, a obzirom da utrkivanje u prestižnoj disciplini traje od 1949., ispada da svake dvije i pol godine pogine netko.

> Šokantni video: Marco Simoncelli poginuo pod Edwardsovim i Rossijevim kotačima!

U prvoj sezoni stradao je Britanac Ben Drinkwater, dok je pokušavao zaobići natjecatelja ispred sebe (prvak iz te sezone, Leslie Graham, na istoj je stazi poginuo četiri godine kasnije). Jedna od najtužnijih godina u povijesti talijanskog motociklizma i sporta općenito je 1951., u kojoj su poginula tri njihova predstavnika - Dario Ambrosini na kvalifikacijama u francuskom Albiju, a Ulster Grand Prix bio je koban za Santea Geminianija (kvalifikacije) i Giannija Leonija (utrka).

Austrijanac Rupert Hollaus poginuo je na treninzima u Monzi (1954.), Talijan Roberto Colombo (1957.) u Spa Franchorchampsu, a Bob Brawn na utrci za Veliku nagradu Zapadne Njemačke (1960.). 

U idućih devet godina u Moto GP-u nije bilo smrtnih slučajeva, ali između 1969. i 1989. čak 14 motociklista je ginulo na stazi. Započelo je s Britancem Billom Ivyjem na Sachsenringu, a nastavilo se sa Santiagom Herrerom i Robinom Fittonom (obojica 1970.) te Angelom Bergamontijem i Gunterom Bartuschom (1971.).

Trojica mrtvih na Velikim nagradama Jugoslavije: Opatija je bila kobna 1974. i 1977., a Grobnik 1981.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monza 1973. pamti dvije nesreće (Renzo Pasolini i Jarno Saarinen), a za vrijeme Velike nagarade Jugoslavije, vožene u Opatiji 1974., poginuo je Britanac Billie Nelson. VN Jugoslavije odnijela je još dva života - u Opatiji 1977. Ulrich Graf i na Grobniku 1981. Michel Rougerie.

U međuvremenu stradao je Otello Buscherini (Mugello, 1976.) i Patrick Pons (Silverstone, 1980.), a poslije tragedije na Grobniku uslijedile su i one na Le Mansu (Michel Frutschi, 1983.) i Hockenheimu (Ivan Palazzese, 1989.).

Dok u 90-im godinama nije bilo nesreća, Simoncellijeva je već treća u zadnjih osam godina. Uz Talijana, živote su izgubili dvojica Japanaca.

Daijiro Kato poginuo je na domaćem terenu, u Suzuki. Svjetski prvak u klasi 250cc iz 2001. brzinom od 200km/h zabio se u zid 6. travnja 2003., zadobivši ozljede glave, vrata i prsnog koša, kojima je podlegao nakon što je proveo dva tjedna u komi.

Shoya Tomizawa nije imao ni 20 godina kad je u Misanu, na Velikoj nagradi San Marina, pao u jednom brzom desnom zavoju, a na njega su naletjeli Scott Redding i Alex De Angelis. Prevezen je u bolnicu, ali uskoro je podlegao ozljedama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara