Grčka rekonstrukcija - Ustaše marširale Pirejom: Redar pustio grčke huligane na stadion?

Grčka rekonstrukcija - Ustaše marširale Pirejom: Redar pustio grčke huligane na stadion?

Foto: Screenshot

KVALIFIKACIJE za Euro 2012 za Hrvatsku su završile na buran način, ne samo na terenu, nego i na tribinama. Utakmica u Grčkoj bila je presudna, iako ne i glavni razlog, što Hrvatska nije uspjela izboriti izravan plasman.

> "Zamalo su nas žive spalili"

>  Hrvatsko veleposlanstvo u Grčkoj uložilo prosvjed zbog napada na navijače

Tijekom utakmice došlo je do nereda na tribinama kada su grčki navijači (svjedoci tvrde uz pomoć srpskih) bacili baklje, topovski udar i molotovljev koktel na hrvatske navijače što je izazvalo i kratak prekid utakmice. Problema je bilo i uoči utakmice kada je grupa od dvadesetak hrvatskih navijača napadnuta u kafiću pod tribinom stadiona Karaiskakis. Hrvatske vlasti i HNS najavili su i poslali pritužbe Grcima dok se službena reakcija i eventualna kazna Uefe još uvijek čeka.

Grčki mediji nisu incidentu pridavali veću važnost iako su prenijeli reakcije hrvatskih medija nakon što su iz HNS-a najavili kako će od Uefe tražiti kaznu za grčki savez.

"Ponosni zbog trećeg uzastopnog plasmana na Europsko prvenstvo, nakon završetka kvalifikacija možemo se okrenuti ružnim događajima koji su se odigrali za vrijeme i uoči utakmice s Hrvatskom", piše na jednom portalu grčki novinar Notis Ananiadis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatski huligani maltretirali ljude na glavnom pirejskom trgu"

"Sve je počelo kada su hrvatski huligani, odani ustaškoj tradiciji, zauzeli glavni trg u Pireju te stolovima i stolicama napravili barikade za neprijatelja koji se nije pojavio. Bili su naoružani noževima i palicama, pijani od nevjerojatne količine piva kojeg su ukrali na okolnim štandovima. Maltretirali su prolaznike, uključujući nekoliko žena koje su imale nesreću da su baš tog dana tamo prolazile, a cijelo vrijeme policija je držala distancu i promatrala mjesto događaja. Logično je da nisu poslali interventnu policiju da rastjera huligane s trga, jer bi izazvalo kaos, ali zbog čega im je dopušten dolazak na glavni trg?", pitaju se Grci razočarani lošom reakcijom pirejskih vlasti koje krive što se, unatoč najavama da bi moglo biti problema, očito nisu dobro organizirali za dolazak gostujućih navijača.

Grupa od nekoliko desetaka hrvatskih navijača uoči utakmice prošetala je ulicama Pireja s palicama i pivskim bocama u rukama pjevajući ustaške koračnice i skandirajući "Ubit ćemo vas, zaklat ćemo vas" te "Ubij, ubij Srbina".

Redar huliganima ostavio otvorena vrata stadiona?

Grupa od 150 grčkih navijača na početku utakmice napala je tribinu na kojoj su bili smješteni hrvatski navijači, nagađa isti izvor, "kao odgovor na ranije provokacije druge strane".

"Iako je ljutnja grčkih huligana bila razumljiva, nikako nisu smjeli uzeti pravdu u svoje ruke. Temeljno pitanje je koja u svemu bila uloga policije", pišu Grci zbog sumnje da je jedan od službenih redara na stadionu namjerno ostavio otvorena vrata kako bi maskiran dio ekstremnijih navijača ušao na tribine, napao hrvatske navijače i napravio nered.

Malo je vjerojatno da će Uefa odlučiti Grčku izbaciti s Eura, a novčana kazna ionako će malo značiti savezu koji je u katastrofalnoj financijskoj situaciji, kao i cijela država koju tresu štrajkovi i prosvjedi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara