Video - Započelo zataškavanje: Ne čujem, ne vidim, ne govorim

INDEXOVA opsežna istraga o navodno namještenim utakmicama HNL-a, otkrila nam je ono već poznato - zbog straha ili interesa nitko ništa ne zna, niti želi znati.

> Index pronašao dokaze: Točan rezultat utakmice Varteks - Zadar znao se u petak!

> Golijada Varteksa i Zadra dovela do "bankrota" srpskih i bosanskih kladionica

Kontaktirali smo gotovo sve relevantne sudionike navodne namještaljke, ali nekim čudom baš nikome od njih nije nimalo čudno što se za rezultat utakmice Varteks - Zadar (5:2) znalo nekoliko dana ranije.

Posebno je interesantno da baš nitko nije reagirao u stilu: "Da, zaista interesantno i sumnjivo. Trebalo bi to malo istražiti", nego jednostavnim dječjim negiranjem: "Ma ne; Ma kakvi; Bože sačuvaj; To je apsurd" i slično.

Saša Grabarić: Varteks je mali, ali pošten klub

Saša Grabarić, čovjek za odnose s javnošću Varaždinaca, ističe kako nema govora o namještanju, jer je Varteks mali, ali pošten klub.

"Smatram da nema govora o namještanju utakmice. Gledajte, uopće ne vjerujem da se utakmice mogu namjestiti, a još manje vjerujem da se može namjestiti rezultat 5:2", rekao je Grabarić.

"Mislim kako je to apsurdna situacija, jer je Varteks daleko bolja momčad od Zadra i zato smo pobijedili visokim rezultatom", dodao je.

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da su kladionice u Bosni i Hercegovini te Srbiji upravo na rezultat 5:2 ili opciju 7+ golova, izgubile ogromne svote novaca, Grabarić odgovara: "Gledajte, ne kladim se, tako da ne znam. Ali stvarno vam ne mogu reći u kojim to srpskim kladionicama ima u izboru da se čovjek kladi na 5:2 na ovako nevažnu utakmicu".

Za kraj, Grabarić je još jednom demantirao sve sumnje: "Demantiram bilo kakvu povezanost Varteksa sa srpskim ili bosanskim kladionicama. Uvjeravam vas da bi trener Besek prvi uočio i sankcionirao bilo kakvo namještanje. Varteks je mali, ali pošteni klub koji nastoji napraviti što bolji rezultat u HNL-u".

"Apsolutno odbacujem bilo kakve sumnje", završio je razgovor za Index glasnogovornik NK Varteksa, Saša Grabarić.

Surać: Zašto pričate samo o Zadru. Što je s Hajdukom i Osijekom?

Nakon što su jučer dali izjavu za Index, poput Sinovčićeve: "Ma kakva namještaljka, bože sačuvaj", danas je većina zadarskih igrača nedostupna, odnosno mobilni aparati su im isključeni. Javio se tek kapetan Jakov Surać.

"Gore smo išli jako oslabljeni. Da, igrao sam u tom sastavu, ali igralo je i osam juniora, a ne možemo jednom junioru reći da zabije gol ili da promaši. To su totalne dezinformacije. A što da je završilo 5:3, jer moglo je i tako biti", pita se Jakov Surać, međutim pitamo se, također,  i mi.

Na pitanje kako je moguće da se u petak popodne već pričalo o rezultatu 5:2, Surać odgovara: "Vjerojatno ljudi gađaju. Znate, mi primamo dosta golova, a i mi i Varteks igramo otvoreno. Ne vjerujem da netko može biti lud i gađati točan rezultat te stavljati velike novce na točan rezultat, u to ne vjerujem."

Surać svakako odbacuje mogućnost da su igrači Zadra i Varteksa sudjelovali u namještaljki.

"Mi smo tri, četiri puta išli sami na golmana, mogli smo dati koji gol više, njihov golman odlično je branio, no, zašto pričate samo o Zadru, a što mislite o utakmicama Osijeka i Hajduka te Cibalije i Hajduka", rekao je Surać i malo se "zapleo", jer mu prethodno nismo spomenuli da se i o tim utakmicama priča kao o namještaljkama.

Onda je krenula sasvim druga priča.

"Ma znate što, ne vjerujem da je to tako, mislim da je sve pošteno, Ja u namještaljke u HNL-u ne vjerujem. Naša liga najčistija je u Europi, tu nema nikakvih nezakonitih radnji", rekao je u razgovoru za Index Jakov Surać.

Na kraju je predložio nešto sasvim realno i jedino pametno, ali iz njegove priče i nepotrebno, jer po njemu, nema namještaljki:

"Inzistiram da HNL sve kladionice izbace iz ponude u budućnosti. Tada bih bio najsretniji čovjek", završio je svoj razgovor za Index kapetan Zadra Jakov Surać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širić: Što očekujete da vam uopće kažem o namještanju?

Ako već zbog nevažnosti susreta nije čudno da osim Suraća i Tomasova, nitko od prvotimaca Zadra nije igrao, bar je onda interesantna činjenica da je sumnjivu utakmicu vodio mladi sudac Denis Rajković.

Iako je ovo njemu bila prva ovosezonska utakmica, povjerenik za suđenje Željko Širić u tome ne vidi ništa sumnjivo, naime, on ga je i delegirao.

"Denis Rajković je sudac s talent liste, koji je kao i svaki drugi sudac iz talent programa, u posljednja četiri kola dobio mogućnost da odradi jednu utakmicu. Osobno sam ga delegirao pa što onda? To je moje pravo. Utakmicu Varteks - Zadar ocijenio sam kao utakmicu koja ni o čemu ne odlučuje pa je i vjerojatnost sudačke pogreške manja", rekao je Širić

Širić se osvrnuo i na samu namještaljku.

"Priče o namještanju utakmica me apsolutno ne zanimaju, to me ne morate ni pitati. Što očekujete da vam uopće kažem? Moje je da skrbim o sucima i njihovoj što boljoj prezentaciji, mi radimo pod HNS-om. Klubovi nisu naša stvar i već sam ponovio, ukoliko postoje sumnje, postoje i mjerodavne institucije koje bi se njima trebale pozabaviti", rekao je Širić u razgovoru za Index.

Kao što smo pisali, osim famozne utakmice Varteks - Zadar, na kladioničarskim forumima spominje se kao namještena i utakmica Hajduk - Osijek. Naravno, iz oba tabora zanijekali su namještaljku, drugo, naravno, nismo ni očekivali.

Klarić: Hajduk nije, niti će ikada sudjelovati u nezakonitim radnjama kao što je namještanje utakmica

Na upit je li čuo za namještanje utakmice Varteks - Zadar, Klarić odgovara:"Jesam, i mislim da su to gluposti. To su isključivo vaše špekulacije. To je totalno neprofesionalno od vas iz redakcije."

O eventualnom namještanju utakmice Hajduk - Osijek, Klarić je sličnog mišljenja.

"Hajduk nije nikada, niti će ikada sudjelovati u nekim takvim nezakonitim radnjama kao što je namještanje utakmica. Ne, nije bilo nikakvog namještanja protiv Osijeka."

"Petrović: Ako je Todorčev znao za namještanje, znalo je i pola Hrvatske

Sportski direktor Osijeka Alen Petrović također je odbacio bilo kakve sumnje u namještaljku u nedavnoj pobjedi Osijeka na Poljudu.

"Vi samo pišete priče o namještanju, a nikome nije palo na pamet da se više pozabavi našom spektakularnom sezonom. Nikome nije palo na pamet da napiše kako je Osijek osvojio 29 bodova u 14 utakmica. Ma pišite što hoćete, nemam komentara niti se bavim takvim stvarima", poručio nam je direktor Osijeka, kluba čiji se branič Toforčev našao u vrtlogu priče, jer su ga mnogi upućeni kladioničari naveli kao svoj izvor.

Na pitanje o umiješanosti Osijekova igrača Gorana Todorčeva, koji je navodno bio dojavljivač, Petrović odgovara: "Uhvatili ste se našeg igrača, ali potencijalno, ako je on znao za namještanje, onda je znalo i pola Hrvatske".

U namještaljku upleten i legendarni Velibor Džarovski?

Dodajmo kako se na spomenutom GTA-team forumu navodi da je u namještanje vjerojatno umješan i čuveni Velibor Džarovski, jedan od najjačih estradnih i nogometnih menadžera bivše Jugoslavije.

"Ne namještam više susrete u Srbiji, tu je prejaka konkurencija. Moj sektor su: Hrvatska, Slovenija, Grčka i belgijska druga liga", izjavio je svojedobno čuveni mešetar Džare, simbol namještaljki u nogometnoj jugo-ligi, kao i na brojnim glazbenim festivalima.

"U Srbiji nemaju pojma o namještanju. Ostavio sam tamo mnogo učenika, ali oni veoma loše rade svoj posao. Suviše su providni kad namještaju, za to zna cijeli svijet. I dalje se bavim namještanjem utakmica, ali ne kao prije. Nekada sam namještao svaki tjedan, a sad to radim najviše petnaestak puta po sezoni", dodao je Džarovski kako ni u zasluženoj mirovini nema mira.

Treba svakako spomenuti da je poznato kako je Džare namjestio cijelo posljednje kolo nogometnog prvenstva Jugoslavije 1986. godine, koje je završilo rezultatima 7:1, 5:5. Jednu utakmicu niže makedonske lige namjestio je tako da završi rezultatom 132:0.

Možda najveća legenda, koja se vezuje uz njegove sposobnosti, je ta da je na košarkaškoj utakmici u Skopju igraču koji je morao iz igre zbog pet osobnih grešaka naložio da se ošiša, obuče u dres juniora prijavljenog u zapisnik, nakon čega ga je poslao natrag u igru.

D.R./V.B./R.J./M.Š.
Foto: Index/ZadarSport

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara