"Više od dvadeset posto nogometaša karijeru završava bez novca"

Foto: Schalke04.de

NESIGURNA financijska budućnost prijeti više od 20 posto trenutno aktivnih nogometaša po okončanjima njihove karijere, obznanila je Udruga profesionalnih nogometaša u Njemačkoj (VdV).

> Humanitarna akcija Torcide: "Ne dopustimo da istinske legende Hajduka propadaju zaboravljeni od svih"

Upozorenje je stiglo nedugo nakon što je Schalkeov trener Felix Magath požurio odluku Juliana Draxlera da napusti školu i koncentrira se u potpunosti na nogomet, što je potez, smatra VdV-ov direktor Ulf Baranowsky, koji može ponuditi financijsku zadovoljštinu, ali i koji u sebi krije mnoge zamke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draxler je postigao odlučujući pogodak minutu prije kraja produžetka utakmice kojim je Schalke preko Nürnberga gurnuo u polufinale DFB-Pokala. Sedamnaestogodišnjem Draxleru, najmlađem nogometašu Schalkea ikada, Magath je poručio da "mu ne treba srednjoškolska diploma", što Baranowsky smatra "neodgovornim", budući da nogometaš treba odraditi više dobrih sezona kako bi stekao financijsku sigurnost.

"Upitno je što profesionalni nogometaš može napraviti bez edukacije. Više od 20 posto njih suočit će se s financijskim problemima po završetku karijere. U toj piramidi samo deset posto najboljih su materijalno zbrinuti, to su oni koji igraju za reprezentacije i koji se bore u europskim natjecanjima. U širenju piramide dolazi do razlika u primanjima, a u mnogim slučajevima nogometaši karijere završavaju bez novca ili čak u dugovima i bez edukacije, a to može biti vrlo opasna situacija", upozorava Baranowsky misleći pritom na luksuzan način života nogometa tijekom igračke karijere i na loša ulaganja uslijed kojih mogu izgubiti novac.

"Dvadesetak posto igrača vraća se školovanju nakon karijere, ta brojka mora biti veća. Želimo izbjeći to da nogometaši žive od socijalne pomoći, no mnogo toga ovisi o njima samima i njihovim obiteljima", zaključio je direktor VdV-a, naglasivši da se plaće igrača kreću od milijunskih iznosa u eurima do svega nekoliko tisuća s koliko su plaćeni oni u trećim ili nižim ligama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara