SNJEŽNA KRALJICA

Vlhova nova Snježna kraljica! Prekinula je dominaciju čudesne Shiffrin

Vlhova nova Snježna kraljica! Prekinula je dominaciju čudesne Shiffrin
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NAKON što je dva puta bila druga na Snježnoj kraljici, 2017. i 2019., Slovakinja Petra Vlhova je s dvije odlične vožnje slavila u subotu u slalomu Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu te je stigla do 11. pobjede u karijeri. Ona je druga Slovakinja koja je osvojila Snježnu kraljicu nakon što je 2017. to ostvarila Veronika Velez-Zuzulova.

Prošlogodišnja pobjednica i četverostruka slavljenica na Sljemenu Amerikanka Mikaela Shiffrin bila je druga (+1,31), dok je na trećem mjestu završila Austrijanka Katharina Liensberger (+3,49).

Hrvatskoj skijašici, 22-godišnjoj Leoni Popović nastup u drugoj vožnji slaloma izmaknuo je za samo devet stotinki. Ona je visokim startnim brojem 71 ciljem prošla kao 31. s 4,06 sekundi zaostatka za Vlhovom, koja je bila najbolja i u prvoj vožnji. No Popović je imala samo devet stotinki zaostatka za 30. Austrijankom Michaelom Dygruber.

Popović je prije šest dana u austrijskom Lienzu stigla do prvih slalomskih bodova u karijeri zauzevši 26. mjesto, a dobru je formu potvrdila i na Crvenom spustu, no djelići sekunde ovoga puta nisu bili na njezinoj strani. Druga hrvatska predstavnica Ida Štimac nije završila prvu vožnju. 

U ukupnom poretku Svjetskog kupa i dalje vodi Mikaela Shiffrin s 826 bodova, a slijedi je Petra Vlhova s 513 bodova. U poretku slaloma također vodi Shiffrin, koja ima 380 bodova, a na drugom mjestu je Vlhova s 260.

U nedjelju je na Sljemenu slalom skijaša za Svjetski kup (prva vožnja u 14.15 sati, druga vožnja u 17.40 sati).

PRVA VOŽNJA:

Petra Vlhova odradila je sjajnu prvu vožnja ovogodišnjeg slaloma za Svjetski kup skijašica na zagrebačkom Sljemenu i u drugu vožnju će ući kao prva s prednošću od 1,16 sekundi ispred druge Michaele Shiffrin. 

Švicarka Wendy Holdener zauzela je treće mjesto sa zaostatkom od 1,81 sekundi. Leona Popović vožnju je završila kao 32. i nije ušla u drugu vožnju, a Ida Štimac nije uspjela završiti prvu vožnju. 

Leoni Popović nastup u drugoj vožnji slaloma za Svjetski kup na zagrebačkom Sljemenu izmaknuo je za samo devet stotinki, ona je visokim startnim brojem 71 ciljem prošla kao 31. s 4,06 sekundi zaostatka za vodećom Slovakinjom Petrom Vlhovom, ali samo devet stotinki za 30. Austrijankom Michaelom Dygruber.

Popović je prije šest dana u austrijskom Lienzu stigla do prvih slalomskih bodova u karijeri zauzevši 26. mjesto, dobru je formu potvrdila i na Crvenom spustu, no djelići sekunde ovoga puta nisu bili na njezinoj strani. Druga vožnja je na rasporedu od 16:15. 

Rezultate ostalih skijašica možete pogledati OVDJE.

Najbolje skijašice bile su zadovoljne

Skijašice su nakon prve vožnje uglavnom bile zadovoljne uvjetima na stazi koja nije ledena kao prijašnjih godina, no s obzirom na visoke temperature, djevojkama s višim startnim brojem bit će nešto teže svladati dugi Crveni spust.

"Zadovoljna sam, kako ne bih bila kad sam vodeća u poretku. Moguće da je ovo bila moja najbolja trka u sezoni, ali nisam se toliko osjećala dok sam vozila, bila sam nesigurna, ali očito nije bilo toliko loše", kazala je Petra Vlhova.

"Nisam vozila loše, ali sam napravila pogrešku na sredini staze, nisam dobro ni brzo reagirala. Neke elemente moram popraviti, nastupit ću u drugoj vožnji kao da je riječ o novoj utrci", kazala je Shiffrin, koja za vodećom zaostaje 1,16 sekundi.

Pohvale za Shiffrin

"Bila je sigurna, vozila je u dobrom ritmu, ali je pogriješila u najgorem dijelu. Da joj se to dogodilo samo malo ranije, mislim da bi do kraja staze sve nadoknadila. Pritisak je sada na Vlhovoj, ovo je za Shiffrin rutina", rekla je naša bivša skijašica Ana Jelušić o vožnji Shiffrin.

Fleiss se osvrnula na izjavu slovačke skijašice koja se unatoč vodstvu nije dobro osjećala na stazi.

"Tako je to na Sljemenu često, ovo je duga i teška staza", rekla je Fleiss. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara