Vrhunac sezone: Kostelić obranio olimpijsko srebro!

Tekst: M.Č.
Foto: AFP

IVICA KOSTELIĆ osvojio je srebrnu medalju u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Zlato je pripalo Bodeu Milleru, a bronca Silvanu Zurbriggenu. Natko Zrnčić-Dim osvojio je 20. mjesto.

> Presretni Kostelić: Nakon spusta sam znao da dolazi moje vrijeme

> Video: Ivica Kostelić - od rekordne pobjede u Aspenu do obrane srebra u Vancouveru

Najbolji hrvatski skijaš uspio je ponoviti uspjeh s prošlih Igara, kada je također osvojio srebrnu medalju. Kao i u Torinu, i ovoga je puta bolji od njega bio tek jedan Amerikanac - Ted Ligety slavio je u Italiji još dok se vozila klasična kombinacija, a Miller je u Whistleru Ivicu ostavio za sobom 33 stotinke.

Dobro odrađeni spust temelj novog srebra

Već poslije odlično odvoženog superkombinacijskom spusta bilo je jasno da će Ivica biti jedan od skijaša koji će voditi glavnu riječ u borbi za medalje, što je uostalom i najavljivao uoči Olimpijade. Aksel Lund Svindal bio je brži od Ivice sekundu i pet stotinki u spustu, ali je u slalomskoj utrci, koju je postavljao Ante Kostelić, pukao pod pritiskom i izletio sa staze.

Za razliku od Svindala, Bode Miller uspio je zadržati svoju prednost pred Ivicom u slalomu. Zurbriggen nije, ali su sva trojica opravdali očekivanja i zauzeli mjesta na pobjedničkom postolju. Pokazalo se ipak kako nije bilo realno očekivati da će Dominik Paris, Carlo Janka ili Didier Defago, koji su klasični spustaši zadržati ne pretjerano veliku prednost na izuzetno teškoj Gipsovoj stazi, postavljenoj samo za prave majstore, navikle na zahtjevne staze.

Gipsova staza kobna za Svindala, Natka...

U slalomu je dugo bio vodeći Ted Ligety, koji je na koncu osvojio peto mjesto nakon tek 15. vremena u spustu. Tek kada se niz stazu spustio Ivica Kostelić, Ligety je morao prepustiti tron. Kostelić je nadmašio Amerikanca za 57 stotinki ii ostalo je vidjeti što će napraviti Miller, Zurbriggen i Svindal. Bode je bio brži od njega, Silvan Zurbriggen sporiji sedam stotinki, dok je najbrži u spustu Aksel Lund Svindal pogriješio u donjem dijelu staze, te tako ostao bez odličja. Pogrešci Svindala, koji već ima zlato i srebro na ovim Igrama, najviše se veselio Švicarac Silvan Zurbriggen koji je te time uzeo prvu olimpijsku medalju u karijeri.

Što se najvećih razočaranja tiče, tu svakako moramo spomenuti Benjamina Raicha, jednog od najboljih kombinatoraca u posljednjem desetljeću koji je produbio agoniju Austrijanaca u Vancouveru. Zemlja kojoj je skijanje nacionalni sport  još uvijek nema medalju na Igrama što predstavlja veliko iznenađenje. Iako šestoplasirani, teško se za Raicha može reći da je blizu bronce. Zurbriggen mu je pobjegao za više od 80 stotinki. Također, nakon osvojene bronce u super G-ju u petak, puno se više očekivalo i od mladog Amerikanca Weibrechta, ali je još u spustu za Svindalom zaostao više od dvije sekunde što u slalomu nije mogao pretočiti u novi vrlo dobar rezultat - završio je na 11. mjestu.

Natko Zrnčić-Dim je u donjem dijelu slalomske staze dva puta pogriješio, te je ostao bez plasmana kakav je očekivao. Zauzeo je na kraju 20. mjesto s minusom od 3.94 sekunde.

ZOI, superkombinacija:

1. Bode Miller (SAD) 2:44.92

2. Ivica Kostelić (Hrv) +0.33

3. Silvan Zurbriggen (Švi) +0.40

4. Carlo Janka (Švi) +0.62

5. Ted Ligety (SAD) +0.90

...

20. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +3.94

...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara