Vujović: S Dulom Savićem vodio sam mrtvu trku tko će odglumiti više penala

Foto: Cropix

STAV Hajduka prema regionalnoj ligi koja se nameće kao stalna tema među najjačm klubovima ostataka bivše države, najčešće je vrlo neodređen. Teško da može biti drugačije, s obzirom da je neodređena i prevrtljiva kompletna klupska politika. Svoj glas za regionalno natjecanje dao je Zlatko Vujović, jedna od klupskih legendi koje su tribine zazivale već nakon 30-ak minuta slavljeničke utakmice sa Slavijom.

"Postoji ono "ali", a odnosi se na pitanje mogu li države jamčiti sigurnost  kada nagrne 50 tisuća ljudi na utakmicu. Događaju  se razni ekscesi kada igraju Dinamo i Hajduk, a kamoli kad dođe Zvezda. Zajednička liga nam je potrebna, samo je pitanje dobrog tajminga. I dok se to ne dogodi i vi i mi u Hrvatskoj igramo "tramvaj" lige. Vi beogradsku, a mi zagrebačku. A, kad izađemo u Europu nema nas nigde", rekao je legendarni "hajduk", Crnogorac rođen u Sarajevu, u razgovoru za Večernje Novosti.

Dule je padao unatrag, a ja unaprijed - kao da me sasjekao rafal iz mitraljeza

U svojoj 52. godini života može se podičiti brojkama koje je ostavio upisane u Hajduk: 101 pogodak u 240 utakmica. Karijeru je, uporedo s reprezentacijom Jugoslavije (70 utakmica, 21 pogodak), razvijao u Francuskoj, a u Hajduku je započeo trenerski put. Uz nezaobilazne partije malog baluna, dakako. Tu može dati oduška svom pomalo neobuzdanom, ali čvrstom karakteru, a na spomen svojih glumačkih sposobnosti u šesnaestercu iz igračkih dana, kaže:

"Dule Savić i ja smo vodili mrtvu trku, tko je više penala odglumio. Dule je padao unazad, ja unaprijed, kao da me sasjekao rafal iz mitraljeza. Znate, kada se sjetim tih vremena ponekad me je bilo i sram zbog svih tih silnih padova. Mada, od kada su me u Francuskoj proglasili za najvećeg glumca u povijesti, nisu mi svirali ni ono što je bio penal kao suza. Ništa drugačija slika nije ni danas. Za sve je potreban talent, pa i za to. A, Dule i ja smo bili pretalentirani", kaže Vujović, kojem su tepali da je odličan napadač, ali još bolji padač.

Momčad Hajduka 1978/79 Peruzović, Jovanić, Budinčević, Luketin, Rozić, Primorac, Đorđević, Mužinić, Vujović, Šurjak, Krstičević

Nikada nisam glumio tehničara, za to su bili zaduženi drugi

Titulu padavičara nikada nije doživljavao namrštenog lica. Dapače, kaže da je samo koristio prednost u odnosu na obrambenog igrača.

Često je znao i promašivati nemoguće.

"Kada su svi već vidjeli loptu u golu, ja sam promašivao. Od velike želje. Imao sam sjajnu brzinu i na 20 i na 50 metara i nisam glumio tehničara, jer su za to bili zaduženi drugi. Svaku dobru loptu u prostor sam stizao, ali se nisam nikad štedio, folirao i iz tog napora sam i promašivao", objašnjava Vujović koji predviđa i veliku budućnost Robija Prosinečkog u Zvezdi.

"Robi ne može da ne uspije. Osim što je napravio veliku karijeru na Marakani, znam da je kvalitetan trener, ima i iskustva radom u reprezentaciji Hrvatske, a bio je i igrač koji je 'sve vidio'. Mada to ne mora ništa značiti, bivši igrači imaju prednost u ovom poslu zbog iskustva, znaju kako se ekipa vodi od starta do cilja. Kada je 'iz kopački' Tigana mogao voditi Monaco i uspjeti, onda može i Robi. Na kraju, u ovoj situaciji Robi nema što izgubiti, kao ni Zvezda", zaključio je jedan od najvećih napadača Hajdukove povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara