Borci protiv dopinga bijesni na MOO zbog Rusije: Oni su najveća prijetnja sportu, a vi ste beskičmenjaci

Borci protiv dopinga bijesni na MOO zbog Rusije: Oni su najveća prijetnja sportu, a vi ste beskičmenjaci

Foto: Getty Images / Guliver Image

PREDSTAVNICI međunarodne antidopinške agencije (WADA) razočarani su odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja ruskim sportašima, unatoč brojnim dokazima o sustavnom dopingiranju, nije zabranila nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

"McLarenovo izvješće je bez sumnje utvrdilo dopinški program na državnoj razini, a to jasno upućuje na to da se u Rusiji radi protiv principa poštenoga sporta i krše se antidopinška pravila. Razočarani smo jer MOO nije poslušao mišljenje WADE", kazao je predsjednik WADE Craig Reedie.

Izvršni odbor MOO-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja.

Bach: Ravnoteža između kolektivne krivnje i pojedinačne pravde

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, napisao je kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između "kolektivne krivnje" i "pojedinačne pravde".

Rutherford: MOO je beskičmenjak

Ne prestaju ni reakcije sportaša, pa je olimpijskim prvak u skoku udalj Greg Rutherford MOO-a nazvao "beskičmenjacima", te dodao kao mnogi sportaši misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara.

"Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO", kazao je Rutherford.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara