BOKS

Wilder je najveći nokauter u povijesti boksa

Wilder je najveći nokauter u povijesti boksa
Foto: EPA

BENA DAVISONA, cijenjenog mladog trenera linearnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Tysona Furyja, pitali su u subotu je li udaračka snaga Deontayja Wildera među najboljima u povijesti teške kategorije. Davison je odgovorio: „On je najbolji udarač ne samo u povijesti teške kategorije, nego i u povijesti boksa.“ Radi se o možda i pretjeranoj izjavi, ali Wilder svoju reputaciju gradi kao možda i najveći udarač u povijesti ovog sporta, za Yahoo piše Kevin Iole.

U subotu je nokautirao Luisa Ortiza nevjerojatno brzim, snažnim i preciznim udarcem desnicom, srušivši Kubanca krajem sedme runde

Ortiz je uspio ustati, ali sudac Kenny Bayless je prekinuo borbu. Nakon ove pobjede, Wilder je stigao do učinka 42-0-1, a bio je to njegov 41. nokaut. U prvih šest rundi ofenzivno nije učinio gotovo ništa, nego samo čekao i čekao. Ni u jednoj od tih rundi nije zadao više od pet udaraca, pa su one redom pripadale Ortizu.

Ortiz je dobio pet od šest rundi kod bodovnih sudaca Davea Morettija i Stevea Weisfelda, te četiri od šest kod Erica Cheeka. Yahoo Sports dao je svih šest rundi Ortizu. Wilder je bio na putu da izgubi na bodove, ali on nije tip koji će razmišljati o bodovnim odlukama.

"Da budem iskren, nikad me ne brine hoću li izgubiti borbu. Blagoslovljen sam nečime čime drugi momci nisu, a to je nevjerojatna moć. Znam da boli kad udarim. Kad imate takvu snagu, ne brinete se dobivate li runde", rekao je Wilder.

Mike Tyson je standard prema kojem se procjenjuju svi moderni udarači, ali Wilder je već nadmašio Tysona u tom smislu, barem kad je u pitanju desni direkt. Moć njegove desnice je strašna, a brzina kojom udara njegovim suparnicima ostavlja malo mogućnosti da reagiraju.

Joea Louisa se smatra najvećim udaračem u povijesti teške kategorije

Earnie Shavers, George Foreman, Sonny Liston, Tyson i Jack Dempsey također su u toj konkurenciji. Malo je njih, međutim, poput Wildera, koji je visok 211 cm i zadaje udarce pod kutem koji suparnici često ne vide. Krase ga brze ruke, a kad uputi udarac, odmah se povlači.

Ortiz je to spoznao u borbi koju je s lakoćom kontrolirao

"Rekao sam da neće potrajati svih 12 rundi", izjavio je Ortiz na konferenciji za novinare nakon meča. Borio se pametno i zadavao Wilderu nevolje. Ali Wilder se naučio strpljenju i nije upućivao udarce samo kako bi ostavio neki početni dojam. Nije mu bilo neophodno lomiti svoga suparnika kroz runde.

On je jedan od rijetkih boksača kojem je dovoljan samo jedan udarac kako bi završio borbu

"Često to govorim, momci protiv kojih boksam moraju biti savršeni 12 rundi, a meni je dovoljno da budem savršen dvije sekunde", rekao je Wilder.

Louis je bio razarajući udarač u bliskoj borbi. Navodno mu je bilo dovoljno 15-ak centimetara prostora za udarac kako bi srušio suparnika. Tyson bi eskivirao i prošao kraj krošea, a potom iskoristio ekstremno brze ruke i tijelo kako bi stvorio eksplozivnu snagu. Foreman i Liston bili su veliki i snažni muškarci i iz njih je izbijala snaga.

No, u povijesti boksa nije bilo nikoga poput Wildera. Njegov je raspon ruku 214 cm uz 211 cm visine, a ima brzinu kudikamo nižeg boksača. Iako njegova boksačka tehnika nije klasična, njegovi udarci dolaze pod neobičnim uglovima i teško ih je predvidjeti.

Iako je razornom desnicom u subotu zamrznuo Ortiza, ne smatra ga svojim najboljim nokautom

"Kad me pitaju za moj omiljeni nokaut, uvijek kažem da je to onaj protiv Artura Szpilke. To je bio najrazorniji nokaut kojim sam ikad udario suparnika. Nikad nisam vidio takvo nešto. Zaista sam pomislio da sam ubio Szpilku. Kad tako udarite suparnika i on iz bolnice izlazi u bolesničkoj odjeći, onda znate da se dogodilo nešto posebno", kaže Wilder.

Oldtimeri će biti ogorčeni već samom sugestijom da bi Wilder mogao biti najveći udarač u povijesti te će ukazati na barem nekoliko boksača koji su mogli udariti jače. I uvijek će istaknuti Wilderov manjak konkurencije.

Međutim, srušio je svakog boksača koji mu je stao na put i nokautirao sve osim dvojice. U borbi za naslov, pobijedio je Bermanea Stivernea bodovnom odlukom, da bi ga u revanšu nokautirao u prvoj rundi. Meč protiv Furyja proglašen je neodlučenim nakon podijeljene odluke bodovnih sudaca, a nakon što je dvaput rušio suparnika. Vjeruje da je ringovni sudac Jack Reiss pogriješio u brojenju. Uvjeren je da Fury nije uspio ustati na vrijeme u 12. rundi i smatra da bi se to trebalo smatrati nokautom.

Sad ionako više nije tako važno, jer s Furyjem će se ponovno naći u ringu u veljači. Fury je najlukaviji boksač današnje teške kategorije i ako itko može izbjeći Wilderove udarce, onda je to on. Ali zaista nije upitno da je Wilder razorni udarač i da počinju nevolje čim udari suparnika. Zaista je nebitno radi li se o prvoj, drugoj, petoj ili desetoj rundi.

On je nevjerojatan i zastrašujući udarač i nitko u povijesti ne bi mogao primiti njegov čisti udarac bez da završi na podu. Bez obzira na razdoblje, gledamo jednog od najvećih nokautera koji je ikad živio i to na njegovu vrhuncu.

Ne može biti mnogo bolje od toga.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara