KORONAVIRUS U SPORTU

Zaboravite transfere od 100 milijuna eura. Završili su dolaskom korone

Zaboravite transfere od 100 milijuna eura. Završili su dolaskom korone
Foto: Gulliver / Getty Images

PRVA posljedica pandemije koronavirusa na tržište nogometaša, nakon što opasnost jenja, a situacija se normalizira, bit će pad previsokih odšteta i plaća u vrhunskom nogometu.

Od arogancije do panike u samo tjedan dana

"Nogomet je dugo pokušavao pobjeći teškoj realnosti koronavirusa koja pritišće svijet od siječnja. Svi su se pravili da se ništa ne događa; dogovarali su se i realizirali transferi, u Španjolskoj, u kojoj sada dnevno umiru stotine ljudi, prvenstvene utakmice trebale su se igrati još prošlog vikenda, kao i u Engleskoj i Njemačkoj. Turska je bila još bezbrižnija, u njoj su nogometna natjecanja prekinuta tek jučer", piše Marca i dodaje kako je konačno došlo do otrježnjenja.

"Ovog tjedna nogomet je brzo prešao put od uzvišenog i umišljenog statusa onoga koji je imun na sve što se oko njega događa do panike zbog onog što se događa i posebno onog što se sprema. Nogomet će, osim zdravstveno, jer od korone se razbolijevaju cijele momčadi, zbog ove pošasti patiti i ekonomski. Recesija će žestoko opaliti sport." 

Ugovor ništa ne vrijedi dok oko tebe umiru tisuće ljudi

To se već događa. Lyon, Werder, Borussia Mönchengladbach, Hearts... objavili su smanjenje plaća igračima i otpuštanje osoblja zbog posljedica koronavirusa. Klubovima su odjednom presahnuli prihodi i moraju se odmah prebaciti na krizno poslovanje. Problem je u tome što nitko ne zna koliko će kriza trajati. Igrači na najbolniji način saznaju da im nitko ne može jamčiti ikakva, a kamoli raskošna primanja, na koja su navikli, tijekom haranja koronavirusa.

Real za ovu fiskalnu godinu u crnom ili fondu za izvanredne okolnosti ima spremnih 28 milijuna eura. Naravno da mu to nije dovoljno ako se zna da samo za Baleovu plaću godišnje treba 17 milijuna eura.

Dok UEFA, vječno gladna milijardi, jedva i pod ogromnim pritiskom zbog desetaka tisuća oboljelih i tisuća mrtvih, teška srca odgađa Euro za ljeto iduće godine, a čelnici najjačih liga iz istih pobuda pričaju priče o nastavku nacionalnih prvenstava tijekom ljeta, stručnjaci govore koliko je to realno.

Zašto je nastavak sezone ovog ljeta samo priča onih vječno gladnih milijardi?

Ugledni njemački virolog Jonas Schmidt-Chanasi kaže: "Nema govora o tome da će se nogomet nastaviti za dva ili tri mjeseca. Sve i da pandemija prestane i opasnost od korone se smanji, ona će itekako i dalje biti prisutna. Nogomet se neće moći igrati ni iza zatvorenih vrata jer će to motivirati navijače i ljubitelje tog sporta da se nalaze u skupinama kako bi ga gledali na televiziji, a grupiranje ljudi zbog opasnosti od korone će još dugo biti nepoželjno. Najrealnije je povratak nogometa očekivati iduće godine."

Ako i ne bude tako, činjenica je da je korona probušila prenapuhani balon vrijednosti igrača. Njenim dolaskom do daljnjeg su u povijest otišli transferi pri kojima se za igrača plaća odšteta od 100 milijuna eura na više. Oni koji su plaćali daleko više od toga za igrača, u ovim okolnostima teško će povratiti investicije.

Zapamtite ovih deset imena 

Neymar, Kylian Mbappé, Philippe Coutinho, Joao Felix, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Cristiano Ronaldo, Paul Pogba, Gareth Bale i Eden Hazard.

Zapamtit ćemo imena ove desetorice plaćene 100 i više milijuna eura, jer kada izađemo iz karantena, sve nas, pa tako i nogomet, čekat će novi svijet.

Daleko siromašniji od onog koji je bio prije korone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara