Zagreb Thunder - prva pobjeda hrvatskog američkog nogometa

Zagreb Thunder - prva pobjeda hrvatskog američkog nogometa

KAO I mnogi drugi sportovi, američki nogomet u Hrvatskoj postoji isključivo zahvaljujući grupi ljudi, koji su s mnogo entuzijazma i malo novca krenuli u popularizaciju ovog, inače najpopularnijeg sporta u SAD-u.

Dobro je poznato da bez vrhunskih rezultata na svjetskoj razini većina sportova u Hrvatskoj ostaje marginalizirana, a širu javnost ne zanimaju sportaši koji se kući s natjecanja vraćaju poraženi, bez medalja i trofeja. Tako se već godinama igraju i prolaze nezamijećeno hokej na ledu, baseball, pa čak i ragbi, iz kojeg američki nogomet vuče korijene.

Zašto bi s ovim sportom bilo drugačije, pitali smo čelnike jedinog hrvatskog american football kluba, Zagreb Thunder. "Hrvatski je ragbi imao predispozicije da postane vrlo jak i popularan. Jedno vrijeme dobro mu je išlo, no onda je stalo i ostao je marginaliziran. Vjerujemo da zbog veće atraktivnosti football ima i veće šanse da privuče ljude", objašnjavaju Kristina Pervan i Alen Bašić, zaduženi za marketing i PR kluba.

Football je atraktivniji od ragbija

"Football je atraktivniji od ragbija, u polju je manje igrača i bolje su zaštićeni, što omogućuje više kontakta. Uostalom, mi imamo toliko planova da ih ne stignemo sve provesti. Nedavno je pokrenut omladinski pogon i stalno se događa nešto novo.", dodaje predsjednik i jedan od osnivača kluba, Denis Geto.

Zagreb Thunder osnovan je prije dvije godine, a procvat je doživio u posljednjih nekoliko mjeseci. Od listopada se broj igrača utrostručio te Thunder sad broji gotovo 70 igrača i 30-ak igrača mlađih uzrasta, koji treniraju flag football, inačicu igre bez kontakta.

"Sponzora nemamo, sve plaćamo sami. Troškovi svake utakmice su oko 10.000 kuna, a oprema za svakog od igrača košta minimalno 2.000 kuna. Teren za trening također plaćamo sami."- ispričao je Geto priču koju smo toliko puta imali priliku čuti i u drugim sportovima te dodaje da su za bogati sponzorski ugovor spremni i promijeniti ime kluba.

Prvi touchdown i pobjeda u povijesti kluba

Nakon nekoliko prijateljskih utakmica s manje igrača i po nešto drugačijim pravilima, prošlog su vikenda Thunderovci protiv momčadi američkih vojnika stacioniranih u Italiji igrali prvu pravu utakmicu u povijesti, u kojoj su poraženi. No, samo tjedan dana kasnije, protiv austrijskih drugoligaša, Styrian Stallionsa, došli su i do prve pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi touchdown u povijesti kluba postigao je Adrian Zhubi, a kasnije su isto učinili Borna Jakušić, Ivan Klarić i Igor Morić, što je uz tri pretvaranja Eda Kulica i safety (obaranje protivničkog igrača s loptom iza njegove "gol linije") Gorana Marovića, bilo dovoljno za uvjerljivu pobjedu rezultatom 29-0.

Iako je odaziv navijača protiv Stallionsa bio nešto manji nego protiv Amerikanaca, dvjestotinjak gledatelja okupljenih na nasipu uz teren NK Prečko bilo je oduševljeno igrom domaćina. Nakon prvog touchdowna, nekoliko najglasnijih mladića u publici, koji se predstavljaju kao navijačka skupina Thunderovaca "Nevrijeme", zapalilo je i baklje. Najvatreniju su atmosferu ipak stvorili sami igrači Zagreb Thundera nakon sučevog posljednjeg zvižduka, a pozirali su i s improviziranim semaforom, koji također klub sam financira.

Igrači i trener s američkim iskustvom

"Ovi igrači znaju igrati. Jedino što im nedostaje je iskustvo i utakmice."- kaže o svom klubu Siniša Štefanović, glavni trener Thundera, koji je u Kanadi igrao američki nogomet na razini sveučilišta, a kasnije i profesionalno. Osim trenera, zagrebački klub ima i nekoliko igrača s iskustvom iz mnogo jačih stranih liga, poput Eda Kulica i Seana Craiga.

Iskustvo će steći već sljedeće godine, kad je u planu igranje u SELAF-u (regionalna liga jugoistočne Europe), gdje zasad sudjeluju klubovi iz Srbije, Austrije, Mađarske i Slovenije, a Thunderovci će rado posjetiti bilo koji grad u Hrvatskoj gdje postoji interes za osnivanjem novih klubova u ovom vrlo atraktivnom sportu. "Naučit ćemo ih, odigrati i prijateljsku utakmicu, pomoći ćemo im koliko god možemo", obećaje Geto, a sve s ciljem populariziranja američkog nogometa i osnivanja hrvatskog saveza, za što su potrebna tri kluba.

Nakon prve pobjede, Thunderovci nastavljaju s još više entuzijazma i elana. Dogovoreno je gostovanje u Mađarskoj, kao i testiranje novih potencijalnih igrača, a nadaju se da će uskoro ponovno zaigrati na domaćem terenu, još jači i uz još glasniju podršku navijača.

Tekst i foto:Marko Črne

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara