Zanemareno "nogometno-fudbalsko" čudo BiH

Zanemareno "nogometno-fudbalsko" čudo BiH

KAD BRANKO STRUPAR asistira za Belgiju, ili Mark Viduka za Leeds, to je vijest za treću stranicu Sportskih Novosti. Kad tri Hrvata s reprezentacijom BiH dođu do senzacionalne pobjede u Danskoj, to spada u rubriku "ostali rezultati".

Već sama činjenica da je reprezentacija BiH u gostima s 2:0 svladala Dansku zanimljiva je. Zbog činjenice da se radi o velikoj pobjedi naših susjeda vijest je još zanimljivija, a iznimno zanimljiva je jer uz sve navedeno za tu reprezentaciju igraju tri Hrvata, a i izbornik i njegov pomoćnik su Hrvati.

Na jedan segment ovog medijski nepravedno zanemarenog uspjeha reprezentacije naših susjeda komentarom osvrnuo kolumnist Globusa Boris Dežulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijesni događaj nije, međutim, bio niti Bolićev gol u 22. ni Barbarezov gol u 29., ni sučev zvižduk u 90. minuti. Historija se dogodila usred drugog poluvremenu u 67. minuti kad je selektor Blaž Baka Slišković odlučio uvesti novog igrača.

Valja taj trenutak detaljno opisati, jer  jednom će djeca to učiti u školi: kod rezultata 2:0 za BiH Marko Hrgović, Hrvat, nogometaš Širokog Brijega izlazi s terena križajući se slijeva nadesno, onako kako su se njegovi katolički preci vazda križali, a u teren ulazi Vladan Grujić, Srbin, fudbaler Borca iz Banja Luke, krsteći se s tri prsta, onako kako su se njegovi pradjedovi od vajkada krstili; susrevši se kod aut-linije na centru, Hrgović i Grujić pozdravljaju se i ljube, onako kako se, zamjenjujući jedan drugog, suigrači kod aut-linije, pozdravljaju i ljube otkako je svijeta i vijeka, ili barem otkako je uvedena institucija rezervnog igrača.

Sve to rade u bijelim majicama s grbom nogometno-fudbalskog saveza BiH, ovacijama ispraćeni od oko tri tisuće bošnjačkih izbjeglica i gastarbajtera u dresovima Želje, Čelika, Sarajeva i ostalih bosanskih klubova."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara