Zbog Rakitića u rat s FIFA-om

SLUČAJ Ivana Rakitića kap je koja je prelila čašu švicarskog strpljenja. Zdravko Kuzmanović i Eldin Jakupović pokrenuli su lavinu odljeva igrača koje je Švicarska nogometno educirala, a potom prisilno prepustila (ili će tek prepustiti) čelnicima saveza zemalja iz kojih potječu.  Johann Djourou, Philippe Senderos, Blerim Dzemaili i Valon Behrami ostali su, unatoč ponudama Obale Bjelokosti, Španjolske, Makedonije i Albanije. Ostao je i Kolumbijac Johann Vonlanthen koji je sa švicarskom reprezentacijom putovao na Europsko prvenstvo u Portugalu, a poziv mu je uručen i uoči njemačkog SP-a prošle godine.

"Pravila FIFA-e umnogome odmažu zemljama koje profesionalno usmjeravaju mlade igrače pristigle iz inozemstva. Potrebno je što prije spustiti dobnu granicu koja određuje rok do kojeg se igrači moraju odlučiti za određenu nacionalnu selekciju. U tom slučaju, zemlja koja odgaja talente, bila bi u prednosti." - oštar je Hansruedi Hasler tehnički direktor švicarskog nogometnog saveza (SFA).

FIFA je u kolovozu 2003. godine utjelovila pravilo da igrači s dvojnim državljanstvom mogu birati zemlju za koju će nastupati, pa i u slučaju da imaju zabilježen nastup za mladu selekciju određene reprezentacije.

Europska inačica Socceroosa

"Tijekom proteklih šest godina, naš savez napravio je sve za Kuzmanovica. Godišnje nas je stajao 25 tisuća švicarskih franaka, a ukupno je u njega uloženo oko 150 tisuća franaka. Da bi on na kraju u zadnji tren otišao za Srbiju. Jednostavno nije fer." - nadovezao se.

Situacija nemalo podsjeća na iseljeničku zajednicu Socceroosa, kojoj su za dlaku izmakli naši Josip Šimunić, Joey Didulica, Anthony Šerić... Problematična je također cifra kojom su Australci sponzorirali aposlotuno sve, od kopački do koledža. I kasnije sve to nabili trojcu pod nos. Ništa im drugo ionako nije preostalo.
 
Čeka li Bilić predugo?

Teška odluka čeka i mladog Ivana Rakitića, koji polako ali sigurno gradi karijeru u švicarskom Baselu, zajedno s našim Mladenom Petrićem. Izbornik Slaven Bilić nedavno je potvrdio kako će Rakitić biti pozvan od strane HNS-a, čime bi njegove dvojbe trebale biti riješene. On, naime, želi nastupati za Hrvatsku, ali mu naš izbornik ne nudi jamstvo da će preko noći postati standardnim reprezentativcem. Za razliku od Kobija Khuna, koji će napraviti apsolutno sve da Rakitiću obuče švicarsku uniformu. Poziv će stići uoči 2. lipnja, kada Švicarska igra protiv Argentine. Bilić, stoga zna što mu je činiti...

Milo za drago

Švicarci su, u međuvremenu, osmislili model milo za drago, kojim su FIFA-i poslali jasnu poruku o tome što misle o njezinim regulama. Osnovali su odbor tragača, osposobljenih također i za prebrojavanje krvnih zrnaca, i poslali ga izvan granica neutralne Švicarske.

"Oko 200 mladih Švicaraca koji žive u inozemstvu vrijedni su naše pažnje, a da ne govorimo o želji za igranjem u reprezentaciji Švicarske. No, jako je teško procijeniti njihove stvarne mogućnosti ukoliko iz ne okupimo u našoj trening bazi." - ističe Hasler.

Švicarci žele stvoriti mrežu skauta u inozemstvu koja će pažljivo motriti mlade talent čijim venama barem u tragovima teče švicarska krv. Zasad se uzdaju u pomoć njihovih trenera na radu u Kanadi, Brazilu i Argentini. Pilot projekt potrajat će tijekom naredne dvije tri godine, a uskoro će na probu u Švicarsku doći prva tura potencijalnih reprezentativaca.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara