Zidane u društvu Hrvata slavi navjeći trenutak u karijeri

Zidane u društvu Hrvata slavi navjeći trenutak u karijeri
Getty Images/Guliver Image

ZINEDINE ZIDANE organizirat će revijalnu utakmicu u Parizu 12. lipnja kojom želi obilježiti 20. obljetnicu osvajanja Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

Uz Zizoua, glavni organizatori su njegovi kolege iz reprezentacije Youri Djorkaeff i Laurent Blanc, koji zbog crvenog kartona protiv Hrvatske nije mogao igrati finale protiv Brazila koje su dobili 3:0. Zidanea i društvo je polufinale protiv Hrvatske zauvijek vezalo s generacijom hrvatskih nogometaša pa su na prigodnu utakmicu pozvali Darija Šimića, Slavena Bilića i Marija Stanića.

Razgovarali smo s Darijem Šimićem. Dvadeset godina nakon polufinala, jedan od najiskusnijih reprezentativaca u povijesti Hrvatske koji je prvi stigao do stotinu nastupa te igrao na tri europska i tri svjetska prvenstva, tu utakmicu još nije prebolio.

"Uz poraz od Newcastlea s Dinamom, to je bilo najbolnije iskustvo. No uz Francusku me vežu i najsretniji trenuci u životu. Najveće stvari napravio sam s reprezentacijom. A Francuska... Ne znam hoće li više ikad biti takva atmosfera, igrati u ono vrijeme za Hrvatsku je bilo drugačije. Nakon rata sve je bilo drugačije i zato nisam sklon usporedbama ove i one generacije. Ne može se riječima opisati što je ljudima u Hrvatskoj tada značila naša bronca", rekao je Dario.

Hrvatska je u tom legendarnom polufinalu povela golom Davora Šukera u 46. minuti da bi Lilian Thuram već u sljedećoj minuti izjednačio, a u 69. minuti potpuno preokrenuo rezultat na konačnih 2:1. Veliki francuski stoper odigrao je 140 utakmica za Francusku, a to su mu bila jedina dva gola.

U finalu je Francuska imala puno lakši zadatak protiv Brazila nego što se očekivalo. Ronaldo, koji će također biti na revijalnoj utakmici u Parizu, bio je duhom i tijelom odsutan sa Stade de Francea i inspirirani Francuzi slavili su 3:0. Prva dva gola zabio je Zinedine Zidane u 27. i 45. minuti, a treći je utrpao Emanuel Petit u 90. minuti.

"Kad sam zabio prvi, bio sam i dalje napet, osjećao sam neku tenziju, nisam bio u euforiji. Ako pogledate snimku, vidjet ćete da se ne smijem. No kad sam pogodio i drugi put, osjetio sam olakšanje, osjećao sam se slobodno. Bila je to nezamisliva sreća. Rekao sam sebi: Opa, zabio si u finalu svjetskog prvenstva i to si napravio dva puta!'', prisjetio se svojih golova Zidane u nedavnom intervjuu za L'Equipe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara