OSTALI SPORTOVI

Zlatna paraolimpijka eutanazijom je okončala svoj život

Zlatna paraolimpijka eutanazijom je okončala svoj život
Foto: Getty Images

40-GODIŠNJA belgijska paraolimpijska prvakinja Marieke Vervoort u utorak je odlučila aktivirati zahtjev za eutanazijom i okončala je svoj život, objavio je BBC.

Marieke Vervoort je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci u kolicima na 100 metara te srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine poslije na Igrama u Rio de Janeiru osvojila srebro na 400 metara, a broncu u utrci na 100 metara.

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala stalnu bol i česte napadaje, paralizirala noge i uzrokovala gotovo neprestanu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom, koja je u Belgiji legalizirana.

"Kad imam epileptički napadaj, plačem, urlam od bola. Trebam mnogo lijekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se unatoč bolovima uspijevam smijati. Meni su sport i utrke u kolicima neka vrsta lijeka", izjavila je Vervoort u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.

"Kad više ne budem mogla izdržati, znam da imam taj papir", izjavila je Vervoort nakon nastupa u Rio de Janeiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podnijeti zahtjev za eutanazijom.

U službenom priopćenju o njezinoj smrti stoji da je Vervoort "u utorak navečer ispunila svoju želju".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara