Zlatne Francuze u Parizu dočekalo milijun ljudi

Zlatne Francuze u Parizu dočekalo milijun ljudi
Foto: EPA

FRANCUSKA je u finalu svjetskog nogometnog prvenstva slavila protiv Hrvatske s 4:2 i osvojila naslov prvaka.

Hrvatski nogometaši danas su čudesno dočekani u Zagrebu pred pola milijuna navijača, a u Parizu također vlada sjajna atmosfera

Kako prenose francuski mediji, na trgovima u Parizu nalazi se milijun ljudi.

Igrači francuske nogometne reprezentacije bit će odlikovani najvišim francuskim odličjem, orden Legije časti koje je u svibnju 1802. utemeljio Napoleon Bonaparte, objavila je u ponedjeljak Elizejska palača. 

Točan datum uručenja ordena još nije poznat, a odluku je donio predsjednik Emmanuel Macron. 

Istim su odličjem 1998. nagrađeni i tadašnji prvaci Svjetskoga nogometnog prvenstva, Francuzi, među kojima je bio aktualni izbornik francuske nogometne reprezentacije Didier Deschamps.

Orden francuskoga nacionalnog reda dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na porijeklo, vjersku pripadnost ili mjesto rođenja (domovinu) primatelja u skladu s idejama Francuske revolucije pod uvjetom da je kandidat za odlikovanje privržen temeljnim idejama Francuske revolucije, a to su sloboda, jednakost i bratstvo.

Emmanuel Macron će sa suprugom Brigitte ugostiti igrače i njihove suradnike za koje je priređen svečani doček na Elizejskim poljanama.

U vrtovima Elizejske palače održat će se proslava i prijem u njihovu čast na koji je pozvano 3000 ljudi. Među njima će biti i brojni mladi sportaši.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara