Zlato u kombinaciji za najbolju skijašicu u povijesti Olimpijskih igara

JANICA KOSTELIĆ i službeno je postala najuspješnija sportšica u povijesti Olimpijskih igara! Uspjela je pobijediti bolest, iscrpljenost, ali i Šveđanku Anju Paerson te sjajno odvoziti kombinacijski spust i donijeti Hrvatskoj novo povijesno zlato.

>>> Svi uspjesi Janice Kostelić
>>> Janica i Ivica zajedno do rekorda

Austrijanka Marlies Schild, za kojom je Janica jučer u slalomu zaostaka 46 stotinki, danas nije imala nikakvih šansi. Svima je već nakon prvog Janičinog skoka bilo jasno tko će uzeti zlato. Janica je neslomljiva, neuništiva i definitivno nepobjediva. Najveća rivalka naše Snježne Kraljice, Anja Paesron, nakon utrke nije mogla skriti svoje razočaranje i brončana medalja teško da će je utješiti.

Nakon što je Janica ušla u cilj na njoj nismo, kako jučer, vidjeli zakove umora, no trebalo je stisnuti zube i sačekati nastup Marlies Schild, koja je startala posljednja. No, nitko nije mogao ponoviti vožnju Janice Kostelić. Upravo u svom stilu, bez greške i vrlo dinamično, Janica je Austrijanku ostavila iza sebe za čak pola sekunde.

Novim zlatom, Janica je iza sebe ostavila i imena poput Compagnoni te Schneider, upisavši se u povijest kako jedina sportašica sa osvojene četiri zlatne olimpijske medalje.

Nakon prve dvije slalomske vožnje na prvom  mjestu bila je 19-godišnja Austrijanka Kathrin Zettel, koja ima sedam stotinki slabije vrijeme od Janice. Šveđanka Anja Paerson je četvrta, i za Janicom zaostaje 38 stotinki.

Nika Fleiss se zbog posljednica jučerašnjeg pada nije osjećala dobro te je otkazala vožnju spusta i odlučila se posvetiti trenigu slaloma.

Tijek utrke kombinacijskog spusta:

Nakon što je stazu odvezlo prvih petnaestak skijašica, vodtsvo je pripalo Šveđanki Lindell Vicarby. No, nastupi prvavih skijašica tek su se isčekivali. Prva je na redu bila Julia Mancuso, no doskijala je tek do druge pozicije.

Podbacila je i Čehinja Zahrobovska, ali ne i Stara Dama skijanja Martina Ertl - Renz, koja je vodeću Šveđanku skinula za 91 stotinku sekunde. Na čelu utrke na trenutak su bile Kirchgasser i Hosp, no tada je krrenula Anja Paesron, koja je fenimenalno odveženim spustom skinula Austrijanku i ponovo dokazala sjajnu formu na Igrama

No, naša Janica je Anju već na prvom prolazu skinula za 55 stotinki sekunde, sjajno je prošla oba skoka, odvezla smireno i osvojila još jednu medalju.

Nakon što je za Janicom zaostala i dotad vodeća Marlies Schild, postalo je jasno da imamo zlato i najuspješniju sportašicu u povijesti Igrara!

Rezultati kombinacije skijašica na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu:

1. Janica Kostelić (HRV) 2:51.08

2. Marlies Schild (Aut) 2:51.58

3. Anja Paerson (Šve) 2:51.63

4. Kathrin Zettel (Aut) 2:52.41

5. Nicole Hosp (Aut) 2:53.21

6. Michaela Kirchgasser (Aut) 2:53.48

7. Martina Ertl-Renz (Njem) 2:54.28

8. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 2:55.19

9. Julia Mancuso (SAD) 2:55.44

10. Brigitte Acton (Kan) 2:55.75 ...

Vremenski razmak između vodećih skijašica uoči spusta upućivao je na to da će borbu za zlato voditi Janica Kostelić i Anja Paerson. Što se tiče nastupa u spustu u ovoj sezoni Svjetskog kupa, Janica vodi 5:1 protiv Paerson.

Organizatori nisu objasnili zašto je odgođen početak kombinacijskog spusta. Vremenske prilike ni danas nisu povoljne u San Sicariju, jer opet pada snijeg.

Pretpostavlja se kako to nije glavni razlog odgode, već nedostatak tehničkog osoblja.

Naime, ključne osobe koje su zadužene za organizaciju ženskog kombinacijskog spusta, obavljaju isti posao i na današnjoj muškoj utrci super-G.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara