10 godina IBM-a Hrvatska

IBM je u Hrvatskoj prisutan 70 godina, dok tvrtka IBM Hrvatska obilježava deset godina uspješnog poslovanja. Piero Corsini, glavni direktor IBM CEMA kazao je da hrvatsko brzo rastuće tržište predstavlja značajan potencijal za kompaniju.

IBM je prisutan u Hrvatskoj od 1935. godine i vremena strojeva za obradu podataka temeljenih na bušenim karticama, električnih pisaćih strojeva i satova za posebnu namjenu. Prvi hrvatski korisnici bili su Banovina Hrvatska, Tvornica dugmadi "Destalit" te privatna tvrtka "Herman Pollak i sinovi" iz Zagreba.

Tijekom 1968. i 1969. godine, samo nekoliko godina nakon predstavljanja na svjetskom tržištu, IBM je na Zagrebačkom Velesajmu predstavio sustav IBM/360, a modele 30 i 40 preuzelo je Poglavarstvo Grada Zagreba te kompanija za željeznički promet ŽTP.

Ivan Vidaković, glavni direktor IBM-a Hrvatska na konferenciji za medije povodom obljetnice kazao je da je IBM zauzeo pravu poziciju za podržavanje Hrvatske na njenom putu prema većoj konkurentnosti i ekonomskom rastu.

Istaknuo je kako je tvrtka vodeći davatelj IT usluga na Hrvatskom informatičkom tržištu, zahvaljujući ljudskom potencijalu od preko 150 visokokvalificiranih IBM-ovih stručnjaka te preko 250 poslovnih partnera iz različitih dijelova zemlje i raznih djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidaković nije želio iznijeti konkretne brojke, no kazao je da IBM Hrvatska ove godine bilježi dvoznamenkasti rast, koji je nešto veći od ukupnog rasta domaćeg IT tržišta koji se kreće između 9 i 10 posto.

"Hrvatsko tržište ima značajan potencijal za IBM. U posljednjih smo 70 godina nastojali našim korisnicima u Hrvatskoj pokazati važnost Interneta i informacijske tehnologije, što bi omogućilo zemlji da postane značajan igrač u europskoj ekonomiji i pruži prvoklasne usluge svojim građanima", izjavio je Piero Corsini, glavni direktor, IBM CEMA. Istaknuo je da hrvatsko tržište brzo rastuće i ima vrlo kvalificirane ljude koji su presudni za kompaniju utemeljenu na znanju kao što je to IBM.

IBM-ove tehnologije i know-how  porupiru važne gospodarske procese i djelatnosti u Hrvatskoj, kao što su one vezane uz naftu i plin, bankarstvo, reformu pravosuđa, državnu upravu, proizvodnju, telekomunikacije i teledistribuciju. 

Izdvojit ćemo samo neke. IBM Hrvatska potpisala je ugovor s Ministarstvom pravosuđa za razvoj integriranog informacijskog sustava za upravljanje sudskim predmetima, te s INA -om o transformaciji internih poslovnih procesa ove tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara