100 kaseta s "vrućim" detaljima iz Domovinskog rata krije se u podrumu

100 kaseta s "vrućim" detaljima iz Domovinskog rata krije se u podrumu

VIŠE od stotinu kaseta, na kojima je oko 500 sati snimljenog materijala s detaljima iz Domovinskog rata, čuva se na tajnome mjestu u privatnom podrumu negdje u Dalmatinskoj zagori.

Službeni vojni snimatelj MORH-a za vrijeme Domovinskog rata Petar Malbaša u svojoj privatnoj arhivi ima preko 100 kaseta iz Domovinskog rata. Jedan broj kaseta u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju opisao je kao iznimno "vruće", a za kasetu koju je objavio Globus, u usporedbi s ostalim materijalom, nazvao je "samo iglicom u plastu sijena".

Malbaša, zaposlenik HTV-a u splitskom studiju, tvrdi da je kasete na kojima su snimci iz akcije Oluja u nekoliko navrata nudio svojoj matičnoj kući, tiskanim medijima i nekim političarima, ali da nitko za njih nije bio zainteresiram. Kasete je navodno poslao i Gotovini, ali nije siguran da su došle u njegove ruke.

Na brifingu, o kojem je prije nekoliko dana pisao Globus, uz još tri snimatelja bio je i Malbaša. Za razliku od snimaka do kojih je došao tjednik, Malbaša posjeduje kvalitetnu videograđu jer je snimao s profesionalnom kamerom i bio je, kako kaže, od Gotovine na nekih metar do metar i pol.

Nakon teksta u Globusu HTV je od Malbaše zatražio kasetu s brifinga. On je od svog prijatelja koji mu negdje u Dalmatinskoj zagori u podrumu čuva arhivu zatražio da je pronađe, a potom je emitirana u programu HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malbaša, koji je u HV-u odgovarao Gotovini, kao svom jedinom nadređenom, cijelo vrijeme ga je pratio u stopu. Malbašina kamera zabilježila je dobar dio pokreta Hrvatske vojske u Kninu. Snimio je i predaju 800 srpskih vojnika, živih i čitavih, UNPROFOR-u, kao i Tihomira Blaškića u nekakvim važnim pregovorima.

Zanimljivo je da kasete koje posjeduje Malbaša, ali i neki drugi pojedinci u Hrvatskoj, nemaju Vladine institucije. Isto tako, nemaju ih ni Gotovinini odvjetnici, kojima bi itekako pomogli u obrani odbjeglog generala.

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, Malbaša je skoro ostao bez kaseta. Nakon tog "incidenta" kasete su prebačene na drugo mjesto.

Foto: HRT/Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara