11. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske

TOČNO prije 11 godina 15. siječnja 1992. u jeku žestokih ratnih zbivanja kada je gotovo trećina Hrvatske još bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije.

Istoga dana priznanju zemalja Europske unije pridružile su se i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prije 15. siječnja 1992. za koji je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman rekao da je to dan ´koji će zlatnim slovima biti uklesan u sveukupnu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskoga naroda´, Republiku Hrvatsku priznale su tijekom 1991. Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, ali one u to doba ni same nisu bile međunarodno priznate.

Kao prva međunarodno priznata zemlja koja je priznala Republiku Hrvatsku u hrvatskoj će povijesti tako ostati zapamćen Island koji je Hrvatsku priznao 19. prosinca 1991. Istoga dana takovu je odluku objavila i Njemačka, ali je odlučila da će njeno priznanje stupiti na snagu 15. siječnja 1992. zajedno sa svim ostalim članicama Europske unije.

Posebno važno priznanje dogodilo se pak 13. siječnja 1992. kada je Republiku Hrvatsku, prije no što su to učinile zemlje EU-a, priznala Sveta Stolica koja je priznanje Hrvatske i Slovenije najavila još 20. prosinca 1991. posebnim dokumentom u kojemu se odredila prema slovenskom i hrvatskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Svete Stolice, Hrvatsku je priznao San Marino.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Prva azijska i islamska zemlja (ako se ne računa Tursku) koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, a afrička Egipat.

Među ostalima, Hrvatsku su do primanja u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. kada je ona postala ravnopravna članica međunarodne zajednice priznale još i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Republika Hrvatska danas održava diplomatske odnose s više od 120 zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara