11 od 23 nesuđena avio-bombaša formalno optuženi

SUSAN HEMMINGS iz britanska Krunske tužiteljske službe je na današnjoj pres-konferencije objavila kako je formalno optuženo 11 od 23 osobe uhićene pod sumnjom da su sudjelovali u zavjeri s ciljem rušenja putničkih zrakoplova iznad Atlantika.

Osam osoba je optuženo za pokušaj ubojstva i terorizam, dvoje je optuženo za ometanje pravde a jedna osoba, kojoj se navodi dob od 17 godina, za nedopušteno posjedovanje eksploziva.

Peter Clarke, zamjenik pomoćnika načelnika Scotland Yarda, je javnost izvijestio da je tijekom istrage pronađen veliki broj dokaza protiv osumnjičenih, što osim tzv. "mučeničkih snimki" uključuje opremu za pravljenje bombi, eksploziv, različite kemikalije i električne komponente koje su trebale poslužiti izraziti paklenih strojeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clarke je javnost izvijestio i o nekim statističkim podacima vezanim uz istragu, pa je tako spomenuo da je iskorišteno 69 naloga za pretres za različite lokacije uključujući kuće, stanove, urede, vozila i javne površine. Prilikom pretresa je oduzeto 400 računala, 200 mobitela i 8000 nosača računalnih podataka kao što su CD-ovi i DVD-ovi. S računala je ukupno prikupljeno oko 6000 GB podataka.

Clarke je upozorio da istraga još traje, te da će imati "globalne razmjere".

Iznošenje ovih podataka neki britanski komentatori smatraju odgovorom na špekulacije iz britanskih islamskih i ljevičarskih krugova koji su iskazali sumnju u postojanje ikakve terorističke zavjere.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara