11 zemalja Europske unije uvodi porez na financijske transakcije?

Ilustracija: Shutterstock

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da očekuje određeni napredak u pogledu uvođenja poreza na financijske transakcije.

Na rubu zasjedanja ministara financija 18 zemalja članica eurozone, koji su se u ponedjeljak popodne okupili u Bruxellesu, zasebno će se sastati ministri 11 zemalja koje žele uvesti porez na financijske transakcije kroz mehanizam pojačane suradnje. To su Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Estonija, Belgija, Grčka, Portugal, Španjolska, Slovenija i Slovačka.

"Znam da možemo napredovati samo korak po korak. Mogućnosti, interesi, situacija svake zemlje koja želi u tome sudjelovati toliko su različiti da u prvo vrijeme možemo uvesti taj porez samo na transakcije dionicama i nekim derivatima, ali o tome želimo danas postići napredak", rekao je Schaeuble po dolasku na sastanak euroskupine.

Postigne li se u ponedjeljak napredak na sastanku 11 ministara, u utorak će se na dnevnom redu ministara financija svih 28 zemalja članica naći prijedlog direktive o uvođenju poreza na financijske transakcije kroz pojačanu suradnju.

Ta direktiva mogla bi biti potpuno razblažena u odnosu na prijedlog Europske komisije iz veljače prošle godine, koji je naišao na kritike financijskog sektora i pojedinih vlada zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je u svom prijedlogu predvidjela porez od 0,1 posto na dionice i obveznice i 0,01 posto na financijske derivate.

Prošli tjedan je Sud EU-a u Luxembourgu odbacio pritužbu Velike Britanije koja je za cilj imala spriječiti uvođenje poreza na financijske transakcije u Europi. Da je to Sud prihvatio to bi onda značio definitivni kraj toga prijedloga, a ovako je ponovno postao aktualan.

Glavni zagovornici uvođenja toga poreza su Njemačka i Francuska, dok se tome najviše opire Velika Britanija.

Budući da o tome nema konsenzusa među svim zemljama članicama, 11 zemalja odlučilo je koristiti mehanizam pojačane suradnje. To je mehanizam predviđen ugovorima o EU-u, koji dopušta skupini zemalja članica da idu dalje u integriranju pojedinih politika kada se o tome ne može postići konsenzus svih članica.

Porezom na financijske transakcije moglo bi se, prema procjenama Komisije, godišnje ubrati preko 50 milijardi eura, od čega bi dio mogao završiti u europskom proračunu. No, bude li taj porez ograničen samo na dionice i obveznice prihod bi bio znatno manji.

Velika Britanija je najveći protivnik poreza na financijske transakcije, koji se još naziva i Tobinov porez, po američkom ekonomistu koji ga je osmislio sedamdesetih godina prošlog stoljeća. London tvrdi da bi taj porez mogao funkcionirati samo ako bude uveden na globalnoj razini i da bi u suprotnom donio više štete nego koristi. Britanija se pribojava da bi londonski City mogao izgubiti svoju poziciju zbog bijega kapitala u druge dijelove svijeta u kojima se ne oporezuju financijske transakcije. Unutar EU-a tome se jako protivi i Švedska koja je 90-tih samostalno uvela taj porez, što se nije pokazalo uspješnim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara