1,2 milijuna Hrvata ima psihičke smetnje

U HRVATSKOJ živi oko 400.000 psihijatrijskih pacijenata, dok se smatra da ima tri puta više psihički oboljelih osoba kojim bi bar jednom u životu trebala psihijatrijska pomoć, piše tjednik "Nacional".

Neke od psihičkih bolesti od kojih obolijevaju Hrvati su anksioznost, depresija, bipolarni efektivni poremećaj, manična depresija te shizofrenija koja izaziva raspad ličnosti.

Od svih bolesti depresija i PTSP najčešća su psihička oboljenja u Hrvatskoj u zadnjih deset godina. Depresija varira od 5 do 10 posto u populaciji ovisno o definiciji depresije ili istraživanoj populaciji.

"Mi se razbolijevamo kada stvari u životu ne idu onako kako hoćemo, počnemo se okrivljavati, a cijela priča izmakne svjesnoj kontroli", objašnjava  psihijatar i psihoterapeut Predrag Radić iz psihijatrijske bolnice Jankomir. Dodaje da današnje okruženje čovjeka lišava duševne sfere i otežava mu život.

Dr. Radić ističe kako proizvođači psihofarmaka ljude promatraju kao trivijalne mašine, a ljudi nisu trivijalni. Iz toga razloga, dodaje dr.Radić, psihijatri, pa i sam on, psihičkim pacijentima najčešće propisuju tablete.

Psihoanalitičke metode liječenja danas su u psihijatrijskoj praksi rijetke, danas se više ne razgovara s pacijentom, kaže dr. Radić. 

Oboljeli od psihičkih bolesti danas se bolje nose s bolesti zahvaljujući novim antidepresivima koji su se pojavili zadnjih deset godina, kaže dr. Radić.

Neki od njih, Rispolepta, Zyprexe i Seroquela, imaju dobar ishod kod liječenja, povećavaju radnu sposobnost i kvalitetu života bolesnika, a njihov nedostatak je visoka cijena. Usprkos tomu, život psihičkih bolesnika u većini slučajeva ostaje nepromijenjen. Naime, 70 do 80 posto njih je nezaposleno, na bolovanju je ili je izgubilo posao te nemaju kvalitetne životne uvjete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara