1200 policijaca na 120 visokih uzvanika: Anti-EU nastrojeni bili su "zadržani" jer je policija tako procijenila

1200 policijaca na 120 visokih uzvanika: Anti-EU nastrojeni bili su "zadržani" jer je policija tako procijenila

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PROSLAVA ulaska Hrvatske u Europsku uniju sigurnosno je prošla besprijekorno i odrađena je na najvišem nivou, zajednička je ocjena ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i čelnih ljudi Ravnateljstva policije. U velikom poslu oko priprema povijesnog slavlja 'palo' je 200 grama TNT-a, razbijen krijumčarski lanac oružja, a spriječen i hakerski napad na stranice Vlade.

1200 policajaca, svi sektori ravnateljstva i sigurnosno-obavještajne službe zaradilo je same pohvale ministra Ranka Ostojića i glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića za osiguranje 120 visokih uzvanika u Zagrebu, među kojima čak 61 štićenu osobu.

"Ja tvrdim da je ovo bila sigurno najsloženija operacija koju je vodila hrvatska policija od štićenja Svetog Oca Ivana Pavla II. Tada smo imali angažirano 10.000 policajaca", istaknuo je Ostojić.

"Direktnog ugroza nije bilo", rekao je Dominić.

Sve je koštalo koliko i osiguranje dvaju derbija visokog rizika, rekao je Ostojić. Tijekom sigurnosnih priprema, odrađenih od kraja svibnja u suradnji s inozemnim kolegama i sigurnosno-obavještajnom službom, u Zlataru je u petak uhićen 45-godišnjak s eksplozivnom napravom. Neslužbeno, nekadašnji državni prvak u bodybuildingu navodno je rekao da je planirao samoubojstvo. O motivu načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić nije želio nagađati, no kaže naprava je bila spremna za uporabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nismo došli do utvrđenih činjenica koje bi izravno povezivale osumnjičenika s ugrožavanjem konkretno centralne proslave na Trgu. Međutim istraživanje koje je još uvijek u tijeku će sasvim sigurno dati odgovor na to pitanje", kazao je Bijelić.

Zasad jedini sigurno isplaniran napad, koji je noć uoči proslave ipak osujećen, onaj je na stranice Vlade u režiji četvorice hakera od 16 do 25 godina, rekao je Bijelić.

"Pronađena je određena računalna oprema koja se u ovom trenutku pregleda, ali već sada imamo osnove sumnje da je ta grupa pripremala ranije najavljeni hakerski napad, koji se trebao odigrati 1.7. ove godine".

U policijsku mrežu 'upalo' je i 12 automatskih pušaka koje su autobusom iz BiH putovale za Europu. No tko ih je i kome sve poslao, još se istražuje.

"Policija je procijenila da bi mogli činiti nerede"

Revni policijski rad otkrio je i razbojničku petorku koja se u osam pljački domogla oko tri milijuna kuna. 'Pao' je i 54-godišnjak s njemačke tjeralice, no povijesno slavlje nije vidjela ni grupa građana koja se uputila na Trg, a glavni ravnatelj policije naveo je i razlog.

"To je skupina koja je nosila transparente 'Ne ulazak u Europsku uniju' i sa samim time, oni su bili potencijalni izgrednici i mi smo procijenili da je bolje da ih zadržimo, nego da ih pustimo na Trg bana Jelačića", naglasio je Dominić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara