122 dolara za barel - granice više ne postoje

OBOREN je novi rekord cijene nafte na robnoj burzi u New Yorku kada je cijena jednog barela dosegla vrhunac od 122,49 dolara, a procjenjuje se kako bi do kraja godine bez poteškoća mogla narasti i na 200 dolara za barel.

Samo hrabro prema 200 dolara

Mnogi ulagači, potaknuti predviđanjima Goldman Sachsa prema kojem bi cijena nafte do kraja tekuće godine porasla do 150 ili 200 dolara za barel, odlučili su se na kupnju terminskih transakcija za naftu. Osim tih ključnih momenata, cijenu nafte podiže i daljnji pad dolara, ali i zabrinutost oko pada proizvodnje u Meksiku i Rusiji, zatim napadi na naftne instalacije u Nigeriji te povećanje potrošnje u Aziji.

Cijena barela od 122,49 dolara najveća je od početka trgovanja terminskim transakcijama za naftu od 1983. godine, a ukupno je porasla 98 posto. Podsjećamo, samo prije jednu godinu cijena nafte iznosila je 62 dolara za barel, a toliki porast cijene, prema predviđanjima Goldman Sachsa, mogle bi uzrokovati veliki pad potražnje za tim energentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska s duplo skupljim gorivom od američkog

John Kilduff, jedan od stručnjaka brokerske kuće MF Global iz New Yorka izjavio je za Bloomberg kako je poskupljenje posljedica poremećaja između opskrbe i inflacije te da su napadi u Nigeriji uvelike odmogli u stabiliziranju naftne trgovine. Vrijednost dolara prema euru umanjena je za 0,4 posto i iznosi 1,5559 dolara za euro, a rekordno krizno stanje dolara bilo je 22. travnja kada je za jedan euro bilo potrebno izdvojiti 1,6019 dolara.

Prosječna cijena bezolovnog benzina na američkim benzinskim postajama kreće se oko 95 centi za jednu litru dok su dizelska goriva nešto skuplja, 1,1 dolar za litru što je gotovo upola manje od Hrvatske ako se uzme u obzir da je današnji tečaj kune prema dolaru 4,67 kuna za dolar, a standard je neusporediv.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara