15 godina nije zabilježen ovakav rezultat: 66 posto Rusa vratilo bi se u SSSR

15 godina nije zabilježen ovakav rezultat: 66 posto Rusa vratilo bi se u SSSR
Foto: epa

VEĆINA Rusa bi se htjela vratiti u SSSR (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), rezultati su najnovije studije Levada Centra, neprofitne i nevladine organizacije koja provodi statistička istraživanja.  

Tako je 2018. godine 66% Rusa izrazilo želju za povratkom u SSSR, što je najveći takav postotak u zadnjih 15 godina, piše RT.  Prošle godine, 58% Rusa izjavilo je kako žali zbog raspada Sovjetskog Saveza koji je prestao postojati 1991. godine.

2000. godine najviše žalili za SSSR-om

Organizacija je počela provoditi anketu godinu dana nakon raspada SSSR-a. Ovo je prvi put od 2004. godine da je više od 65% ruskih građana iznijelo takav stav.

Ipak, Rusi su za SSSR-om najviše žalili 2000. godine, kada je čak 75% njih poželjelo povratak u Sovjetski Savez.

Najviše žale stariji

Većinu nostalgičnih građana čine osobe starije od 55 godina. No zadnjih godina povećava se broj mladih, između 18 i 24 godine, koji dijele njihovo mišljenje.

Zanimljiva je i informacija da 60% ispitanika smatra kako se raspad Sovjetskog Saveza mogao izbjeći.

Većini Rusa nedostaje SSSR zbog prestanka postojanja zajedničkog ekonomskog sustava 15 republika (52%), zatim zbog osjećaja pripadnosti snažnoj svjetskoj sili (36%) i zbog rasta neprijateljstva između bivših sugrađana (31%).

Zaboravili na bonove za hranu

Karina Pipiya iz Levada Centra smatra kako je 2018. godine postotak toliko visok zbog ovogodišnje reforme mirovinskog sustava, zbog koje se u mirovinu ide pet godina kasnije nego prije.

“Ljudi svoju nostalgiju za SSSR-om objašnjavaju većinom iracionalnim percepcijama o snažnoj ekonomiji i bogatstvu tog perioda, zaboravljajući pritom da je tada mnogima nedostajalo za osnovne životne potrebe i da su građani često koristili bonove za hranu“, rekla je Karina Pipiya.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara