1500 ljudi prosvjedovalo protiv gašenja Rafinerije Sisak: "Bez Rafinerije nema ni Siska"

Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

"BEZ RAFINERIJE nema ni Siska", prosvjedom u Sisku poručili su radnici Ine. Na prosvjedu se okupilo oko 1500 radnika Ine. Nisu prosvjedovali samo Siščani; podršku su im u 20-ak autobusa došli iskazati kolege iz Rafinerije Rijeka i ostatka Hrvatske.

"Ne damo rafineriju, ne damo Inu", "Nema Ine bez rafinerije", "Stop uništavanju radnih mjesta", "Svi mi za rafineriju, rafinerija za sve nas", "Stop uništavanju domaće proizvodnje", samo su neke od poruka koje su radnici Ine putem transparenata uputili mađarskom MOL-u, vlasniku hrvatske naftne kompanije.

Gradonačelnica Siska: Rafinerija nije modernizirana zbog MOL-a

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček izjavila je da se sudbina Rafinerije ne odražava samo na sudbinu 1200 pojedinaca već je njezina sudbina vezana uz sudbinu Grada. "Ako izgubimo bitku za Rafineriju izgubili smo bitku za Sisak, a to nećemo i ne možemo dozvoliti", poručila je gradonačelnica.

Ustvrdila je da je MOL onog trenutka kad je dobio pola Ine dobio i pola odgovornosti za to što će se događati s Rafinerijom, ali da je na tom ispitu pao jer je namjerno i aktivno radio na tome da ne obnovi Rafineriju i da ju jednoga dana može proglasiti zastarjelom i suvišnom.

"Sada je evidentno da Rafinerija nije modernizirana zbog MOL-a jer im to nikada nije niti bio cilj, pristali su na taj uvjet s figom u džepu kako bi se domogli Inine distribucije i Ininog tržišta", kazala je.

Ustvrdila je da MOL treba Rafineriju pokloniti državi ako mu je na teret.

"Mi ćemo znati kako ju učiniti profitabilnom. Kad bi samo prerađivali naftu iz hrvatskih naftnih polja bilo bi nam dovoljno da Rafinerija opstane", poručila je gradonačelnica.

Dodala je da grad Sisak podržava bitku Vlade za nacionalne strateške interese. Niti jedno rješenje koje se predlaže ne smije ići na račun Siščana i Siska, smatra gradonačelnica.

Odluka o Rafineriji 7. listopada

Podsjetimo, u Mađari su prije desetak dana najavili da će ugasiti Rafineriju Sisak jer im ulaganja u nju više nisu isplativa. Bio je to početak političkog prepucavanja između MOL-a i Vlade RH čiji se završetak još ne nazire.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, susreo se danas s predstavnicima Inine uprave i nadzornog odbora. Samo dan ranije MOL je u priopćenju za javnost Vrdoljaka optužio da vrši politički pritisak na članove uprave kako bi "zaustavio postupke koji su u najboljem komercijalnom interesu firme".

Uvertira je to u sutrašnju sjednicu NO-a Ine, na kojoj će se raspravljati upravo o sudbini Rafinerije Sisak. Odluka o gašenju Rafinerije, odnosno njenom pretvaranju u distribucijsko-logistički centar, još nije donesena zato što su hrvatski članovi uprave prošlog tjedna napustili sjednicu i tako srušili kvorum. Očekuje se da će se o gašenju Rafinerije Sisak tako raspravljati na sjednici uprave Ine koja se, prema planu, održava 7. listopada.

Za otpremnine radnika MOL spremio 400 milijuna kuna

U međuvremenu je ključno pitanje što će biti sa 800 radnika, koliko ih za Inu radi u Rafineriji Sisak. Po medijima se mogu pročitati različite špekulacije, od toga da će u Rafineriji ostati oko 300 zaposlenika, do toga da će dijelu radnika Ina ponuditi preseljenje u Rafineriju Rijeka.

No, većine radnika se Ina, prema neslužbenim informacijama, planira riješiti. Prema informacijama koje su objavili državna novinska agencija Hina i televizijska kuća RTL, Ina je za otpremnine sisačkih radnika već stavila sa strane 400 milijuna kuna. Anonimni visoki izvori iz Ine tako tvrde da će uprava radnicima koji imaju status branitelja ponuditi otpremninu u iznosu od 375.000 kuna bruto, a svim ostalim radnicima 260.000 kuna bruto.

O točnom broju radnika kojeg se planiraju riješiti za sada još nema informacija. No, kada se u obzir uzme činjenica da su za otpremnine izdvojili 400 milijuna kuna, evidentno je da Mađari žele podijeliti otkaze većini od 800 zaposlenika Rafinerije. Onim preostalima će, prema tvrdnjama Hininog izvora, ponuditi rad u u skladišno-distribucijskim kapacitetima koji bi bili na prostoru Rafinerije: dio radnika bio bi zaposlen u proizvodnji biodizela i bioetanola, a dio u farmaceutskom pogonu. Manjem broju radnika bi, kako se špekulira, bio ponuđen premještaj u Rafineriju Rijeka.

Županija Vladi: Spasite Rafineriju

Sisačko-moslavačka Županijska skupština zatražila je danas od Vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje sisačke Rafinerije i očuvala radna mjesta, dok je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila da je sudbina njihova grada vezana uz sudbinu Rafinerije.

Županijska Skupština pritom je podržala radnike Rafinerije u njihovim nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se nastavi s proizvodnjom. Skupština je također ustvrdila da se odluka o statusu Rafinerije ne smije nužno temeljiti na trenutnim ekonomskim parametrima, već je potrebno uvažiti njezin strateški značaj.

Skupština je Vladi predložila da poduzme sve aktivnosti u cilju otklanjanja štetno zaključenih ugovora vezanih uz poslovanje Rafinerije i pozvala je da se sa svojim predstavnicima uključi u raspravu na predstojećoj tematskoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na temu aktualnog stanja gospodarstva u županiji.

Josipović: Ne zaboravite na presudu Sanaderu

Najavu da se gasi sisačka Rafinerija danas je komentirao i predsjednik Ivo Josipović. "Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku", poručio je Josipović, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

"Ina je naša strateška kompanija", izjavio je Josipović novinarima u Požegi te dodao kako se odluke poput najavljenog gašenja sisačke rafinerije moraju donositi promatrajući cjelokupnu budućnost Ine.

"Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u Ini stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", naglasio je. Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara