18 mrtvih u napadu Boko Harama na jezeru Čad

18 mrtvih u napadu Boko Harama na jezeru Čad
Screenshot: YouTube

OSAMNAEST osoba ubijeno je u četvrtak navečer sa čadske strane jezera Čad u napadu pripadnika džihadističke skupine Boko Haram, doznaje se u nedjelju iz sigurnosnog izvora. 

"Pripadnici Boko Harama napali su selo južno od Daboue", prefekture jezera Čad, nedaleko od Nigera, te "zaklali 18 osoba, ranili još dvije te oteli deset žena", objavio je taj isti izvor. 

U subotu navečer nigerijska vojska objavila je da je usmrtila "deset terorista" nakon što je suzbila napad Boko Harama na jedan od svojih položaja u četvrtak navečer, na jugoistoku Nigera. 

Prethodni veliki napad Boko Harama sa čadske strane jezera Čad dogodio se u svibnju 2018. kad je šest osoba, uglavnom pripadnika snaga reda, ubijeno na lokalitetu Gabalami, nedaleko od Kinassaroma, na jednom otoku na jezeru Čad. 

Skupina podrijetlom iz Nigerije napada u svim zemljama u zoni jezera Čad (Nigerija, Čad, Kamerun, Niger) gdje izvodi smrtonosne napade i napade na snage reda te otima mlade djevojke. 

Od 2009. više od 20.000 osoba, žrtava djelovanja Boko Harama i sukoba koji ga suprotstavlja vojsci, poginulo je samo u Nigeriji.

Približno 10,7 milijuna osoba ovisi o humanitarnoj pomoći kako bi preživjeli u području jezera Čad, gdje traje jedna od najozbiljnijih kriza na svijetu, obilježena raseljavanjem tisuća osoba i nesigurnošću u preživljavanju, objavio je humanitarni ured UN-a. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara