19 Slavonaca optuženo za zločinačko udruživanje. Objavljena imena organizatora

19 Slavonaca optuženo za zločinačko udruživanje. Objavljena imena organizatora
Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL (nije fotografija događaja iz teksta)

USKOK je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 19 okrivljenika koje tereti da su se udružili kako bi utajom poreza ili carine, u sastavu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za skoro 37 milijuna kuna.

Objavljena imena šefova navodne zločinačke organizacije

Prema neslužbenim informacijama, navodni organizator zločinačke organizacije je Aleksandar Vukičević, a na vrhu kriminalne piramide su bili i Marijan Novoselac te Željko Alerić. 

USKOK sumnja da je Vukičević kao odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja devet tvrtki, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017. na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi neosnovanim umanjenjem osnovice PDV-a šest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge.

U cilju realizacije plana Vukičević je navodno sam i posredstvom petorice suokrivljenika od raznih prodavatelja nabavljao robu na crno nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao navedenim tvrtkama i poljoprivrednoj zadruzi.

Izdavali lažne račune

Za kupnju i prodaju robe na crno okrivljenici su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune, u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a, nakon čega su odgovorne osobe tvrtki, kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi, nalagale njihovo plaćanje iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a na štetu državnog proračuna.

Navodni šef organizacije je potom "osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu", pri čemu su, po njegovom nalogu, sačinjavani fiktivni računi i prateća knjigovodstvena dokumentacija, izvijestio je USKOK.

Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno i posredstvom 67-godišnjeg i 59-godišnjeg okrivljenika te je potom osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu. Na taj način, po tvrdnjama tužiteljstva, okrivljenici su neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, na štetu državnog proračuna, pribavili protupravnu imovinsku korist od 36,9 milijuna kuna koju su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara