200-injak otetih djevojčica prešlo na Islam? Neće ih pustiti dok svi pripadnici Boko Harama ne budu oslobođeni

200-injak otetih djevojčica prešlo na Islam? Neće ih pustiti dok svi pripadnici Boko Harama ne budu oslobođeni

Screenshot: YouTube

ISLAMISTIČKA skupina Boko Haram objavila je novi video koji prikazuje njihovog vođu, Abubakara Shekaua, okruženog s više od 130 djevojčica otetih u Nigeriji.

U videu koji traje 17 minuta, a koji je u posjedu agencije AFP, Shekau navodno govori kako su se djevojčice preobratile na Islam te da ih neće pustiti na slobodu sve dok vlasti ne oslobode zatvorenike koji su pripadnici Boko Harama. Video prikazuje grupu djevojčica odjevenih u hidžab kako recitiraju dijelove Kuraana i mole se. Djevojčice se doimaju smirenim, a dvije su u videu potvrdile da su prešle na islam.

Podsjetimo, Boko Haram je 14. travnja oteo ukuno 276 djevojčica iz sjeveroistočnog Nigerijskog grada Chibok. Neke djevojčice su pronađene, a još 223 se smatraju nestalima.

Istovremeno, dr. Rueben Abati za Sky News je izjavio da nigerijske vlasti ne planiraju pregovarati s teroristima te da postoji "linija koju nikada neće prijeći".

"Vlada Nigerije nema nikakvu namjeru platiti otkupninu za djevojčice, jer je trgovina ljudima zločin protiv čovječnosti. Naš je zadatak dovesti djevojčice na sigurno i učiniti sve što je u našoj moći da kaznimo odgovorne", kazao je za Sky News.

U ranijem videu Shekau je priznao da je oteo djevojčice te zaprijetio da će ih prodati "na tržištu", a mnogi vjeruju da je većina djevojčica već prodana izvan granica Nigerije. Potraga se još uvijek fokusira na područje šume Sambisa, koja je čak tri puta veća od, npr. Walesa. U pomoć nigerijskim vlastima uključile su se i susjedne zemlje.Nigerijski guverner zna gdje se nalaze otete djevojčice?

Guverner Borna u Nigeriji, državi u kojoj su djevojčice otete, tvrdi da ima informacije o tome gdje se one nalaze. Kashim Shettima nije javnosti htio otkriti gdje se djevojčice nalaze, ali tvrdi da je svoje informacije proslijedio vlastima i vojsci. Tvrdi da djevojčice nisu prodane izvan granica Nigerije.

Francuski predsjednik Hollande predložio je jučer summit susjednih država Nigerije o pitanju borbe protiv Boko Harama, na kojem bi trebali sudjelovati i predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Europske unije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji očajne: Pronađite ih!

U Nigeriju su stigli američki, britanski, francuski i kineski stručnjaci kako bi pomogli u potrazi. Unatoč glasinama da su djevojke prebačene u Kamerun, nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan vjeruje da su još uvijek u zemlji. Obitelji otetih učenica su očajni.

Roditelj jedne od njih ispričao je za Reuters da kći želi biti liječnica. Nada se uspješnoj pomoći SAD-a u potrazi. ''Ako im nigerijska vlada zaista dopusti da pomognu, oni će pronaći naše kćeri'', rekao je.

Uz sve jaču međunarodnu osudu otmica, stigla je i ona saudijskog velikog muftije, glavnog muslimanskog autoriteta. Poručio je da su pripadnici Boko Harama otmicama okaljali ugled islama.

Michelle Obama osudila "bezumnu" otmicu

Prva dama SAD-a Michelle Obama osudila je u subotu "bezumnu" otmicu više od 200 srednjoškolki u Nigeriji i upozorila da taj incident ilustrira ekstremističko odbacivanje obrazovanja djevojaka, tendenciju protiv koje se treba boriti.

"Kao milijuni ljudi u cijelom svijetu, moj suprug i ja osjećamo revolt i tugu nakon otmice više od 200 mladih Nigerijki", kazala je Obama, koja je prvi put umjesto supruga Baracka održali tjedni govor u Bijeloj kući.

"Taj besmisleni čin počinila je teroristička skupina odlučna spriječiti djevojke da dobiju obrazovanje", rekla je prva dama uoči Majčina dana koji se u nedjelju slavi u SAD-u.

"To što se dogodilo u Nigeriji nije izoliran slučaj. To je priča koju viđamo svaki dan kad djevojke iz čitavog svijeta riskiraju život kako bi ostvarile svoje težnje", rekla je Obama, majka dvije adolescentice.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara