2004. vrlo uspješna za Raiffeisen mirovinska društva

RAIFFEISEN mirovinski fondovi i Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak predstavili su rezultate poslovanja u 2004. godini.

Raiffeisen obvezni mirovinski fond (ROMF) prošle godine ostvario je prinos od 8,59 posto, što je više od prosjeka od 7,37 posto koji su ostvarili ostali obvezni mirovinski fondovi. Posljednjeg dana 2004. fond je imao 382.185 članova što je porast za 9,23 posto u odnosu na godinu ranije. Imovina fonda iznosila je 2,45 milijardi kuna, što je 30,9 posto ukupne imovine kojom upravljaju svi obvezni fondovi u Hrvatskoj.

Odlukom Uprave ROMF-a ove godine dodatno će se smanjiti ulazna naknadna za sve članove. U prošloj godini ulazna naknada iznosila je 0,70 posto od uplaćenog doprinosa, dok u ovoj godini iznosi 0,65 posto.

Najavljena je mogućnost ulaganja u financijske izvedenice čime bi se omogućila zaštita imovine ROMF-a, a radi se i na liberalizaciji ulaganja imovine u druge oblike vrijednosnih papira.

Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond (RDMF) na kraju 2004. godine imao je 14.021 člana, dok je imovina kojom upravlja iznosila 67, 856 milijuna kuna. U prošloj godini članovima društva ukupno je uplaćeno 7,197 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz postojeća tri zatvorena dobrovoljna mirovinska fonda (Novinar, RBA i Hrvatski liječnički sindikat), od 01.01. 2005. s poslovanjem je počeo i novi zatvoreni dobrovoljni fond Ericsson Nikola Tesle.

Isključivo preko Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva (RMOD), jedinog takve vrste u Hrvatskoj, trenutno se isplaćuju mirovine iz mirovinskih fondova, te vrši dokup mirovine za građane.

Naime, prema novom mirovinskom sustavu svaki član II. I III. stupa prije odlaska u mirovinu mora izabrati mirovinsko osiguravajuće društvo koje će mu isplaćivati mirovinu.

S prvim isplatama RMOD je počeo 01.01.2003. godine, a radilo se o mirovinama za koje je izvršena jednokratna uplata za dokup mirovine. Od početka 2004. isplaćuju se mirovine iz dobrovoljnih mirovinskih fondova, dok će se ove godine početi s isplatama iz obveznih mirovinskih fondova zaposlenicima koji su neposredno prije navršenih 50 godina izabrali novi mirovinski sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara