20-godišnji Rabljanin stabilno, ali mu prijeti amputacija druge noge

20-GODIŠNJI Rabljanin Miroslav Maškarin, koji je zbog pogreške liječnike tijekom rutinske operacije slijepog crijeva zamalo preminuo, stabilno je ali teško te je i dalje životno ugrožen. Druga mladićeva noga još je uvijek u opasnosti.

"Da mu je stanje stabilno govorim prvenstveno zbog činjenice da je funkcija bubrega uspješno uspostavljena, kao i respiratorna funkcija. U principu svi vitalni organi su osposobljeni. Međutim, još predstoji borba za spas desne noge. Procedura spašavanja je u tijeku" - kazao je za Novi list predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje riječkog KBC-a prof. dr. Alan Šuštić.

Zamjenik predstojnika Klinike za kirurgiju Hrvoje Štalekar kazao je da su u posljednje vrijeme uočeni znakovi poboljšanja funkcije bubrega. Rekao je da je druga noga još uvijek u opasnosti te da će morati biti operativno liječena, a da će nakon svega, ako liječenje uspije, zbog oštećenja biti obavljena rekonstruktivna operacija na toj nozi.

Predstojnik Klinike za kirurgiju riječkog KBC-a prof. dr. Miljenko Uravić pojasnio je za isti dnevnik kako je došlo do komplikacija, dodajući kako je pacijent operiran tehnikom koja se primjenjuje u Americi i Zapadnoj Europi.

"Prije operacije u trbuh se uvodi troakar koji na vrhu ima stilet, odnosno oštricu. Probija se koža i potkožno tkivo bez reza i obavlja se tzv. mini invazivna kirurgija. Laparoskopskim putem uvlači se mini kamera na tri mjesta na trbuhu. Zatim se odstranjuje slijepo crijevo, a upravo prilikom ponovnog uvođenja troakara zbog vađenja crvuljka došlo je do ozljede aorte. Stilet je probio trbušnu aortu i to prije račvanja tako da su obje noge ostale bez prokrvljenosti" - objasnio je Uravić.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje ravnatelja riječkog KBC-a Hermana Hallera o drami koja se odvijala na operaciji slijepog crijeva 20-godišnjeg mladića s Raba, objavio je u srijedu Otvoreni radio.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić zatražio je žurno postupanje unutarnje kontrole riječke bolnice. Dok se čeka njihov nalaz, Ljubičić upozorava da je eventualna odgovornost za propuste isključivo na kirurgu, a ne specijalizantu.

A.H.
Foto: KBC Rijeka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara