KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

21 novi u Zagrebu, 16 novih na području Osječko-baranjske

21 novi u Zagrebu, 16 novih na području Osječko-baranjske
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U HRVATSKOJ su jučer zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, u samoizolaciji je preko 4000 ljudi, a dvoje ih je na respiratorima. Ukupno je to 2777 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj od početka pandemije. 

Na bolničkom liječenju je 75 osoba, a testirane su 79.104 osobe od čega je 921 testiranje napravljeno u zadnja 24 sata.

Do sada se u Hrvatskoj oporavilo 2155 osoba, a preminulo 107.

Otvaranje granica

Od danas u Hrvatsku mogu ući svi državljani Europske unije, a oni iz trećih zemalja samo uz određene uvjete. 

Europska komisija je donijela odluku da od 1. srpnja sve države članice otvaraju granice za državljane 15 država koje se smatraju sigurnima, a odlukom Hrvatske, u našu zemlju od ponoći mogu i građani BiH. Popis država revidirat će se svaka dva tjedna, sukladno epidemiološkim kriterijima.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ukidanju mjere obvezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Podaci po županijama 1. srpnja

 • Istarska - 0 novih
 • Vukovarsko-srijemska - 1 novi
 • Zadarska - 0 novih
 • Ličko-senjska - 0 novih
 • Osječko-baranjska - 16 novih
 • Karlovačka - 2 nova
 • Splitsko-dalmatinska - 0 novih
 • Primorsko-goranska - 1 novi
 • Brodsko-posavska - 0 novih
 • Grad Zagreb - 21 novi
 • Zagrebačka županija - 6 novih
 • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM JUTRA PRATITI NA INDEXU

13:53 Nacionalni stožer je na webu već objavio novo priopćenje: Imamo 54 novoboljelih, jedna je osoba preminula. > Opširnije

13:45 Uskoro kreće presica Nacionalnog stožera.

13:42 Na presici stožera Grada Zagreba rekli su da je među 21 zaraženih najviše onih koji su povezani uz noćne klubove ili su kontakti već oboljelih. Dvije su djelatnice iz dva privatna doma za starije. > Opširnije

12:35 Zbog jedne medicinske sestre zaražene koronavirusom u izolaciji je jedan liječnik te sedam medicinskih sestara u KBC-u Rebro, neslužbeno doznaje N1.

12:16 Stožer Požeško-slavonske županije u 14 sati ima press konferenciju. Dosad su lokalni portali javili da imaju 8 novooboljelih osoba.

12:04 Iz đakovačkog stožera kažu da očekuju da će broj rasti. "Pred epidemiolozima je još dosta posla, svakog trena se sve više i više ljudi stavlja u samoizolaciju. Ne onako kako je bilo za vikend, ali i dalje je u porastu", dodali su.

12:03 Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić vraća se na posao nakon što je i rezultat drugog njegovog testa na koronu negativan.

11:59 Bjelovarsko-bilogorska nema novooboljelih.

11:33 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11:00 sati evidentirane su 164 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o šest osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Napominju kako se podaci koje svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.


*promjena u tablici u odnosu na podatke od jučer – po 2 nova slučaja u ispostavama Velika Gorica i Jastrebarsko te po 1 novi slučaj u ispostavi Zaprešić i Svetoj Nedelji

11:20 HRT je objavio kako je u Zagrebu 21 pozitivan.

11:12 Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, od jutros je evidentirana jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a troje je izliječenih. I kod ove nove potvrđene zaraze riječ je o „uvezenom“ slučaju. U pitanju je hrvatska državljanka koja je došla iz Srbije, po povratku je odmah stavljena u samoizolaciju i nije ostvarila kontakte s drugim osobama. Iz Stožera ističu kako je na njihovom području epidemiološka situacija pod kontrolom, nemaju aktivnih žarišta jer se u svim slučajevima radi o osobama koje su došle iz inozemstva ili drugih krajeva Hrvatske. Trenutno je u Primorsko-goranskoj županiji 19 osoba pozitivnih na covid-19, dok su 72 osobe ozdravile.

11:10 Danas na konferenciji za medije stožera CZ BPŽ novinari su upitali je li istina da su djeca u brodskom odmaralištu na otoku Hvaru, odnosno u Starom Gradu, u samoizolaciji jer je dijete koje je u odmaralištu bilo u kontaktu sa zaraženom osobom.

"Sinoć smo zaprimili poziv da je jedna osoba pozitivna od kolega iz nama susjedne županije, te u potrazi za kontaktima došli smo do jednog učenika koji je bio na događanju gdje je bila ta pozitivna osoba. Oni su otputovali izvan naše županije, poduzete su sve mjere, te je odmah sinoć dogovoreno testiranje u toj županiji gdje se nalazi ta osoba. Čekamo nalaz, obećano nam je da bi danas poslijepodne u toj županiji trebao bio gotov. Ovisno o tom nalazu postupat ćemo dalje. Vrijeme inkubacije koje je prošlo od tog događaja do testiranja, to je svega nekoliko dana, ta osoba koja je bila u kontaktu će svejedno ići u samoizolaciju" rekao je dr. Cvitković, prenosi SBonline.

10:53 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 147 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba pozitivnih na covid infekciju. 246 osoba se nalazi u samoizolaciji.

2 osobe su hospitalizirane u KBC-u Split od kojih se jedna nalazi na respiratoru, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:40 U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađena su 144 uzorka od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus. Deset novopozitivnih osoba je s područja Đakova, tri iz Kopačeva, a po jedna iz Osijeka, Dalja i Batine. Svi su kontakti ranije oboljelih.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno su ukupno 173 osobe pozitivne na koronavirus, najviše s područja Đakova i okolice, potom Osijeka, a sada ima oboljelih i na području Baranje (ukupno 5).

Na bolničkom praćenju u KBC-u Osijek nalazi se 29 pacijenata, međutim nitko nije na respiratoru niti je u težem zdravstvenom stanju.

U samoizolaciji je ukupno 1630 osoba, od kojih je 43 od jučer pod tom mjerom. Policija je u zadnja 24 sata obavila 109 samoinicijativnih provjera, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

10:37 U Karlovačkoj županiji dvije su novooboljele osobe te sada ukupno imaju 9 aktivnih slučajeva - šest iz Karlovca, dvoje iz Ogulina te jedan iz Slunja koji živi u Zagrebu. Novooboljeli su bliski obiteljski kontakti ranije oboljele osobe i bili su u samoizolaciji.

Svi imaju blažu kliničku sliku i nitko nije hospitaliziran.

U samoizolaciji su 73 osobe, a u posljednja 24 sata evidentirano je jedno kršenje samoizolacije.

10:36 Zadarska županija nema novih slučajeva.

10:16 Stigao je vlak s Česima i Slovacima. > Opširnije

10:06 U proteklih 48 sati na području PU vukovarsko-srijemske policijski službenici su nadzorom utvrdili dva kršenja mjere samoizolacije od strane dva hrvatska državljanina, o čemu je izviješten Državni inspektorat.

9:58 Cappelli je novinarima na kolodvoru potvrdio kako stiže oko 500 turista, Čeha i Slovaka. Njih oko 52,53 posto boravit će u privatnom smještaju, 15 do 20 posto u hotelima, a ostali u kampovima diljem Jadrana. Otkrio je kako ih oko 50 posto ide u smještaje na jugu Hrvatske, dok ostatak ide u Istru i Primorsko-goransku županiju.

9:47 Jučer je u Zagrebu, u KBC-u Sveti Duh, rođena prva beba koju je rodila majka zaražena koronavirusom. > Opširnije

9:30 Vukovarsko-srijemska ima još jednu zaraženu osobu

9:06 Istarski stožer javio je jutros da među testiranima nemaju novooboljelih.

9:05 Na riječkom kolodvoru je i ministar turizma Gari Cappelli

8:38 Čekamo češki turistički vlak u Rijeci. Kako doznajemo, kasnit će najmanje pola sata zbog zadržavanja na granici. > Opširnije

8:18 "Mjera zabrane posjeta u bolnicama bila je uvedena prije par mjeseci. Epidemiološka situacija je bila povoljna kad su se bolnice otvorila, ali čim se situacija promijenila, ponovno su posjeti ograničeni. Čim epidemiolozi odluče, popustit će se te mjere", rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ za medicinu rada Marija Bubaš u Studiju 4 HRT-a.

"Cijeli sustav je spreman na to da svaka osoba može biti zaražena pa tako i zdravstveni djelatnici. Da je zaraženo dvoje zdravstvenih djelatnika zvuči alarmantno, ali provedba testiranja će pokazati o kojem je broju riječ, djelatnika i pacijenata. Od brojki je važnije to da se reagiralo na vrijeme. Čim se uočila pojava zaraze", kazala je Marija Bubaš.

Navela je da su neki zaraženi zdravstveni djelatnici bili na godišnjem odmoru te da je i kod pacijenata bilo pozitivnih, ali testiranja su u tijeku pa će epidemiolozi odlučiti kako dalje. "U bolnici Merkur, kazala je uzeti su uzorci kod djelatnika za koje je epidemiološka indikacija pokazala da je to potrebno te uzorci svih pacijenata na odjelu. Kad vidimo rezultate odlučit ćemo što dalje.", rekla je Bubaš.

7:56 Prvi turistički vlak češke tvrtke RegioJet danas stiže u Rijeku. Prodano je otprilike 30 tisuća karata. Cijene karte u jednom smjeru su, uključujući rezervaciju i sve usluge, između 22 i 30 eura. Vlak RegioJeta kreće iz Praga, sa stajanjima u češkim gradovima Brno, Pardubice i Breclav te u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, da bi preko Ljubljane stigao u Rijeku. Vlakovi na ovoj liniji imat će 12 vagona i kapacitet do 560 putnika. Ovo je dobra vijest i za turiste koji idu do drugih destinacija na hrvatskoj obali.  > Opširnije

7:40 "Većina zemalja se otvorila za druge članice. Državljani BiH ako ulaze u Hrvatsku moraju opravdati razlog svog dolaska, dolaze li turistički, kod liječnika ili slično. Mogući su i jednodnevni dolasci", rekao je voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner gostujući u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

7:37 Od ponoći svi građani EU/EEA i osobe s trajnim boravištem u EU/EEA (uz Ujedinjenu Kraljevinu, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Andoru, Monako, San Marino i Vatikan) mogu slobodno ući u Hrvatsku bez ograničenja. Za sve putnike i dalje vrijedi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA te tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.

7:35 U Primorsko-goranskoj županiji danas počinje raditi sedam turističkih ambulanti - u Opatiji, Crikvenici, Njivicama, Krku, Baški, Rabu i u Malom Lošinju. Zdravstvene timove čine mladi liječnici i medicinske sestre ili tehničari, kojima je osiguran smještaj u ljetnom mjestu rada.

7:30 Još sedmero osoba s područja Požege pozitivno je na koronavirus, neslužbeno doznaje portal Požega.eu.Šest osoba iz prigradskog naselja Bankovci se dovodi u vezu s dvije ranije zaražene osobe iz Marindvora koje su se vratile iz Njemačke. Pozitivan nalaz potvrđen je i kod jednog mladića iz Požege za kojeg se sumnjalo na zarazu jer je boravio u jednom zagrebačkom noćnom klubu. > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara