21,7 posto hrvatskih građana ima završenu samo osnovnu školu

2,8 POSTO hrvatskih građana nije nikada upisalo osnovnu školu, 15,7 posto nije završilo osnovnu školu, dok je 21,7 posto građana završilo samo osnovnu školu, podaci su koje je danas u Saboru iznio Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja.

Srednju školu završilo je najviše hrvatskih građana - njih 47 posto, dok tek 7,9 posto stanovnika ima visoku stručnu spremu, a oko pet posto višu, javlja HRT. 

Janjić je rekao da s tako niskom obrazovnom strukturom Hrvatska ne može razvijati konkurentno gospodarstvo", istaknuvši da država mora građanina uputiti jasne signale da se trajno uključe u procese učenja i tako steknu potrebna znanja i vještine za zapošljavanje, a poslodavcima signale da bez stručnih radnika neće biti konkurentni ni na domaćem ni na stranom tržištu.

Zakon o obrazovanju odraslih predviđa osnivanje vijeća za obrazovanje odraslih, u kojemu bi sjedili predstavnici sindikata, poslodavaca, obrazovnih ustanova te resornog ministarstva, a koji bi Vladi predlagali koje obrazovne projekte, kako i s koliko novca financirati.

Zaposlenici bi imali pravo na sedam dana godišnje tzv. obrazovnog dopusta, koji bi im bio plaćen, a zakon predviđa i kazne za poslodavce koji se ogluše na to pravo zaposlenika. O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara