22. LIPNJA - DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Dan antifašističke borbe i 62. obljetnicu osnutka prve antifašističke postrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi Prvoga sisačkog partizanskog odreda obilježit će se u Hrvatskoj u nedjelju, 22. lipnja. L

Tim će povodom izaslanstvo Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) položiti vijence na spomenik boraca Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska.

Kod grobnice Narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj vijence će položiti izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, antifašističkih boraca, Zajednice udruga antifašističkih boraca Zagrebačke županije i grada Zagreba te Grada Zagreba i SDP-a.

Izaslanstvo antifašističkih boraca i zajednice udruga antifašističkih boraca Zagrebačke županije i Grada Zagreba vijenac će položiti i kod spomenika u Dotrščini.

Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. Imao je 77 boraca koje su predvodili zapovjednik Vladimir Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković.

Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borio se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 njegovih boraca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, po podacima SABAH-a, aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Od osnutka samostalne hrvatske države Dan antifašističke borbe svake se godine obilježava 22. lipnja.

Ranije se kao dan antifašističke borbe obilježavao 27. srpnja - Dan ustanka, u spomen na prvi ispaljeni metak u Srbu, iako je osnutak sisačkog odreda više od mjesec dana prethodio tom događaju.

(Hina) bma ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara