250 islamističkih boraca vraća se s ratišta na Balkan, predstavljaju li opasnost?

250 islamističkih boraca vraća se s ratišta na Balkan, predstavljaju li opasnost?

Foto: 123rf

PORTAL The Balkan Insight u nedavnom članku izvještava o mogućim posljedicama povratka islamista iz područja zahvaćenih ratom na Balkan.

Od oko 900 ljudi sa zapadnog Balkana koji su otišli u borbu u Siriju ili Irak, oko 250 ih se vratilo u svoje zemlje, prema izvješću koje je nedavno objavio Centar Soufan, američka nevladina organizacija za povećanje svijesti o pitanjima globalne sigurnosti.

U izvješću se navodi da "postoji malo sumnje" da će Islamska država "preživjeti svjetsku kampanju protiv terorizma" te se upozorava na stalni utjecaj te organizacije.

Hoće li se širiti?

"Njezina privlačnost nadživjet će njezin pad. Bit će teško procijeniti prijetnju koju predstavljaju strani borci i povratnici, oni će predstavljati izazov brojnim zemljama u nadolazećim godinama", napominje se u izvješću.

Prema izvješću, trenutno se najmanje 5600 stranih boraca iz 33 zemlje vratilo u svoje domovine.

Neki džihadisti s Balkana rekli su istraživačkoj mreži BIRN da su se vratili kući jer su se razočarali zbog brutalnosti, siromaštva i ugnjetavanja koje su doživjeli na ratištu.

Centar Soufan procjenjuje da, iako strani borci koji su se vratili nisu još značajnije pridonijeli prijetnji terorizma diljem svijeta, svi će povratnici i dalje predstavljati rizik, s obzirom na to da broj napada koji je potaknula ili organizirala Islamska država nastavlja rasti.

Problem žena i djece

Žene i djeca povratnici predstavljaju poseban problem jer se države bore s time da shvate kako ih najbolje reintegrirati u društvo.

Iz Centra Soufan napominju da će posebno biti važni mehanizmi podrške mentalnom zdravlju i socijalnoj sigurnosti u slučaju djece.

"Države nisu pronašle pravi način da riješe problem povratnika. Većina ih je u zatvoru. Postojat će potreba za novim istraživanjima i dijeljenjem informacija, kako bi se razvile učinkovite strategije za procjenu i odgovaranje na prijetnje", tvrdi se u izvješću. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara