30 godina nakon terorističkih napada: Carlos Šakal osuđen na doživotnu robiju

Foto: AFP

CARLOS "Šakal", jedan od najpoznatijih svjetskih terorista, osuđen je na doživotni zatvor zbog organiziranja terorističkih napada u Francuskoj osamdesetih godina u kojima je poginulo 11 ljudi, a stotinjak ih je ranjeno.

Njegova odvjetnica za presudu je kazala da je skandalozna te je najavila žalbu.

Francuski tužitelj tvrdio je kako bombaški napadi nisu bili čin politike, već "nasumični" s ciljem da se ubije što veći broj ljudi.

Pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, rodom iz Venezuele, danas 62-godišnji Šakal nekoć je punih 20 godina spadao među najtraženije svjetske bjegunce. Dolijao je 1994. godine, kada je uhvaćen u Sudanu, nakon čega je u Pariz doslovno prebačen u vreći. Trenutno u francuskom zatvoru služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva dvojice policajaca i doušnika 1975. godine.

Ubio 2000 ljudi, uz "samo" 200 slučajnih civilnih žrtava


Pod njegovom koordinacijom izvedeno je više od stotinu napada, a Šakal se posebno hvali svojom "preciznošću". Tvrdi kao je odgovoran za smrt 2000 ljudi, dok je broj nevinih civilnih žrtava pritom zanemariv. "Računam da ih je manje od deset posto. Tako da na 1500 do 2000 ubijenih nije bilo više od 200 civilnih žrtava", ponosno ističe Šakal.

Pravi teroristi su Izrael i SAD


Među terorističku "kremu" probio se nakon što je 1975. godine sa svojom terorističkom grupom upao na sastanak OPEC naftnih kartela u Beču i zatočio 60 ljudi, među kojima je bilo 11 ministara. Bio je i istaknuti član ljevičarske Narodne fronte za oslobođenje Palestine, piše News.com

"Terorizam će postojati dok god imperijalisti vladaju svijetom. Ja sam neprijatelj terorista kao što su SAD i Izrael", objasnio je svoje stavove i motive Šakal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara