38. zagrebački salon 27. studenoga u gliptoteci

Ovogodišnji 38. zagrebački salon posvećen arhitekturi svečano će biti otvoren glavnom izložbom u četvrtak, 27. studenoga u "Gliptoteci" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinstvo predsjednik Organizacijskog odbora Salona Saša Randić.

Za selektora Salona, kako je rekao Randić, odabran je ugledni svjetski arhitekt i kritičar, odnedavno i glavni urednik prestižnog talijanskog časopisa za arhitekturu, dizajn i komunikacije "Domus" Stefano Boeri.

U okviru glavne izložbe bit će izloženo 75 autorskih radova od kojih je 65 u konkurenciji za nagrade, dok je deset izvan konkurencije prema prethodno utvrđenim propozicijama 38. zagrebačkog salona, istaknuo je Randić.

Selektor je izabrao i 79 autorskih radova koji će biti izloženi u digitalnom mediju, kao projekcija u istom izložbenom prostoru u okviru koncepta izložbe, ali izvan konkurencije za nagrade.

Kako je dodao Randić, Boeri je te radove izabrao od 441 pristiglog rada, a iste večeri kada bude otvoren Salon bit će dodijeljene i nagrade, odnosno, velika nagrada, te tri jednakovrijedne nagrade čiji je ukupni fond 48.000 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stefano Boeri arhitekt je i profesor na katedri urbanog dizajna na Sveučilištu u Veneciji i Mendrisiju, te vanjski predavač na Institutu Berlage u Rotterdamu, predajući uz to i u Japanu i u SAD-u.

Prilika je to, kako smatra član Organizacijskog odbora Goran Rako da jedan takav selektor svjetskog glasa da kvalitetnu sliku hrvatske arhitekture što je i bio cilj organizatora.

Organizatori Salona su Udruženje hrvatskih arhitekata i Društvo arhitekata Zagreb.

Osim glavne izložbe u "Gliptoteci", Salon će kroz punih mjesec dana biti popraćen i brojnim popratnim izložbama i tribinama, najavila je tajnica Salona Silva Kalčić.

Zagrebački salon tradicionalno je najznačajnija manifestacija s područja likovnog stvaralaštva Republike Hrvatske koju je 1965. utemeljio grad Zagreb, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara