400 mil. kn lažnih potraživanja: Nakon odlaska Linića i Kralja otkrili da je Ježić muljao u predstečajnoj nagodbi

400 mil. kn lažnih potraživanja: Nakon odlaska Linića i Kralja otkrili da je Ježić muljao u predstečajnoj nagodbi

Foto: Pokret otpora Rijeka

DRŽAVNO odvjetništvo uključilo se u Predstečajnu nagodbu tvrtke Dina Petrokemija s obzirom da je Porezni nadzor Ministarstva financija još u kolovozu prošle godine otkrio oko 400 milijuna kuna lažnih potraživanja prema toj tvrtki od strane tvrtki kćeri Piros i Ćuf.

Priznali pa osporili

Otkriće je došlo prekasno jer je predstečajna nagodba za Dinu okončana još u listopadu 2013. godine. Naime, Ministarstvo financija u vrijeme vladavine Slavka Linića i Tihomira Kralja u postupku predstečajne nagodbe za Dinu priznalo je Pirosu i Ćufu potraživanja u vrijednosti od 400 milijuna kuna, no rezultati Poreznog nadzora te istrage policije i Dorha otkrili su kako su ona bila lažna.

U ovom slučaju riječ je o pravoj zavrzlami jer Rješenje o predstečajnoj nagodbi nije nikada postalo pravomoćno. Naime, Visoki trgovački sud 5. prosinca 2013. godine donio je rješenje kojim se ukida Rješenje o predstečajnoj nagodbi te se sve vraća na ponovni postupak.
 


Kao što smo napisali u uvodu u kolovozu prošle godine okončan je porezni nadzor nad tvrtkom Dina-Petrokemija te u povezanim tvrtkama Piros i Ćuf koja djeluju na istoj adresi.

Nadzor je zaključio da su prema Dini prijavljena potraživanja koja nemaju osnovu i to u iznosu od 397,3 milijuna kuna. Odmah su obaviješteni Trgovački sud u Rijeci te Županijsko državno odvjetništvo.

Najveća boljka predstečajnog zakona: Tko utvrđuje jesu li tražbine lažne?

Zanimljivo je kako je Trgovački sud, nakon što je zaprimio rezultate nadzora obavijestio Ministarstvo financija te su im citirali Predstečajni zakon. Njima su ruke "vezane" jer Trgovački sud ne može osporavati tražbine već se one utvrđuju i ispituju pred Financijskom agencijom (Fina)

"Trgovački sud po odredbama Zakona o predstečajnom postupku nisu ovlašteni odlučivati o osnovanosti i visini tražbina utvrđenih pravomoćnom odlukom nadležnog nagodbenog vijeća Financijske agencije. Naprotiv, ovaj je sud u odlučivanju vezan pravomoćnim odlukama donesenim u upravnom postupku", stoji u obrazloženju Visokog trgovačkog suda koji poziva Županijsko državno odvjetništva da postupi po zakonu.

DORH: Sanirajte štetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sada je zapravo nastala pravna zavrzlama pa na kraju i Županijski DORH, Trgovački sud i Porezna uprava traže od Fine da se nekako sanira šteta jer je Predstečajna nagodba već nepravomoćno okončana i to u listopadu 2013. godine.

"Trebate obavijestiti tijela koja su u postupku zaključenja predstečajne nagodbe kod Fine kako bi se utvrđene nepravilnosti sanirale", piše u svom dopisu Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Posljednji dopis poslalo je Nagodbeno vijeće Ministarstva financija koje na kraju traži od Trgovačkog suda da postupi sukladno nalazu Porezne uprave. No, time se stvari opet vraćaju na početak.

U istragu oko Ježićevih poslova u Dini i Ćufu angažiran je i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Njih posebno zanima prijenos zemljišta s trgovačkog društva Dina Petrokemija na tvrtku Ćuf. Naime, to zemljište posebno je bitno s obzirom na svojedobne planove Vlade o izgradnji LNG terminala.

Ježićevi poslovi kao šefa Dine i Diokija na sudu sa Sanaderom

Podsjetimo kako se Robertu Ježiću još sudi za postupak u vrijeme dok je bio šef Dioki Grupe, a tereti ga se zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom da je poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedio" 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna. Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima, među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija.

Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara