43 godine od najveće avionske nesreće u Hrvatskoj, leševi su padali s neba

43 godine od najveće avionske nesreće u Hrvatskoj, leševi su padali s neba
Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan davne 1976. godine dogodila se najgora avionska nesreća u hrvatskoj povijesti.

Tog 10. rujna prije 43 godine u 11:14 sati iznad Vrbovca na visini oko 10.000 metara sudarili su se zrakoplovi Douglas DC-9 tvrtke Inex-Adria Aviopromet i Hawker Siddeley Trident 3B British Airwaysa. Poginulo je ukupno 176 osoba - svih 162 putnika i 14 članova posade iz obaju zrakoplova.

Osuđen 28-godišnjak

Zrakoplov British Airwaysa, na letu 476, poletio je s londonskog aerodroma Heathrow i bio je na putu prema aerodromu Ataturk u Istanbulu. U njemu su se nalazila 54 putnika i devet članova posade. Zrakoplov Inex-Adria Avioprometa na letu 550 bio je na putu iz Splita prema zračnoj luci Koeln - Bonn, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. U tom se zrakoplovu nalazilo 108 putnika i pet članova posade. Zrakoplovima su upravljali iskusni piloti, za kojima je bilo više od 10.000 sati letenja.

Krivac za nesreću bila je Kontrola zračnog prometa u Zagrebu. Jugoslavija je u to doba bila među nesvrstanim zemljama, više-manje u dobrim odnosima i s istokom i sa zapadom. Kao jedna od posljedica toga, ali i činjenice da se Jugoslavija nalazi na strateškom mjestu, bio je gust promet na nebu. No tehnologija kojom su se koristili djelatnici Kontrole zračnog prometa bila je stara i nedovoljno dobra. Osim toga, tih je godina kronično nedostajalo stručnih ljudi koji bi mogli obavljati ovaj zamršeni posao.

Naposljetku je došlo do toga da su iz zračne kontrole kasno javili jednom od aviona da se ne podiže. Da je informacija kontrole leta do aviona došla par sekundi ranije, nesreća bi vjerojatno bila izbjegnuta.

Dvadesetosmogodišnji kontrolor leta Gradimir Tasić proglašen je krivim i osuđen na sedam godina zatvora. No kazna će mu uskoro biti smanjena zbog pobune njegovih kolega. On je, naime, tri dana zaredom radio 12-satnu smjenu jer je, kako smo ranije spomenuli, nedostajalo zaposlenika.

Leševi padali s neba

Stanovnici Vrbovca ni dan danas ne mogu zaboraviti scene koje su se tog rujanskog dana odvijale na nebu iznad njihovih glava. Sudeći po njihovim kasnijim svjedočanstvima, prvo se čula velika eksplozija, nešto poput grmljavine. No onda su na nebu ugledali dva aviona kako padaju. Jedan je padao ravno, drugi je kružio. U krugu nekoliko kilometara padali su dijelovi aviona, torbe, boce i slične stvari. No puno jezivija su bila tijela koja su padala s neba. Neka su bili raspolovljena, a neka su pala u svojim sjedalima, još uvijek zavezana pojasom.

Među poginulima najbrojniji su bili Nijemci, točnije stanovnici Zapadne Njemačke koji su se vraćali s ljetovanja. Zbog toga je ova nesreća bila velika vijest i u svjetskoj javnosti.

Obitelji poginulih posjećivale su mjesto pada zrakoplova dugo vremena nakon nesreće, a na jednom mjestu se nalazio i mali križ koji je simbolizirao sjećanje na istu. Od ove nesreće je prošlo preko 40 godina, a Vrbovec s vremenom sve rjeđe posjećuju obitelji pokojnika te ova strašna nesreća polako pada u zaborav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara