Policija otkrila pljačkaša, napadao vozila i ukrao 2,4 milijuna kuna

Policija otkrila pljačkaša, napadao vozila i ukrao 2,4 milijuna kuna
Foto: Borna Filić/PIXSELL

ZAGREBAČKA policija je nakon višegodišnjeg istraživanja osumnjičila 56-godišnjeg Željka Vrbata za niz pljački blindiranih vozila prilikom prijevoza novca, tereteći ga da je od travnja 2006. godine uz pomoć ostalih suosumnjičenika ukrao oko 2,4 milijuna kuna.

Vrbat se već nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog pljačke

Vrbat, u medijima poznat po "reputaciji" jednog od najboljih vozača među razbojnicima, već se nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog pljačke 320.000 kuna iz zaštitarskog kombija na zagrebačkom Žitnjaku u prosincu 2017. godine.

Policija ga sad tereti da je s još četvoricom osumnjičenika u dobi od 41, 35, 32 i 31 godine počinio 14 kaznenih djela, uključujući devet razbojništva, neovlaštenu uporabu tuđe pokretne stvari, krivotvorenje isprave, oštećenje tuđe stvari i dovođenje u opasnost života i imovine.

No, policija je u sklopu istraživanja pronašla i nove dokaze protiv Vrbata u slučaju pljačke zlata u Tratinskoj ulici, za koju je ranije bio nepravomoćno oslobođen.

Razbojništva su počinjena od 2006. do 2017. godine

Zagrebačka policija, koja je objavila samo dob osumnjičenika, utvrdila je da su razbojništva počinjena od 29. travnja 2006. do 11. prosinca 2017. godine.

Sumnjaju da je 56-godišnjak sudjelovao u počinjenju svih kaznenih djela, dok je tijekom 2006. i 2007. godine zajedno s 41-godišnjakom i sada pokojnim hrvatskim državljaninom rođenim 1967. godine počinio šest razbojništva nad zaštitarima prilikom prijevoza novca u blindiranim vozilima na području Zagreba.

Pratili zaštitare, Vrbat organizirao pljačke i vozio u bijeg

Osumnjičeni su, po policiji, pratili zaštitare koji su sakupljali novac u raznim trgovačkim centrima, da bi potom 41-godišnjak i spomenuti pokojnik, uz prijetnju automatskim puškama i pištoljima, od zaštitara pljačkali novac i službene pištolje. Nakon toga bi se udaljili prema automobilu u kojemu bi ih čekao spomenuti 56-godišnjak, odnosno Vrbat.

U razbojničke pohode išli su maskirani fantomkama s prorezima za oči, rukavicama te u tamnijoj odjeći.

Sva kaznena djela uvijek je organizirao 56-godišnjak, ujedno uvijek i vozač

Sva kaznena djela uvijek je organizirao 56-godišnjak, ujedno uvijek i vozač ranije otuđenih automobila s postavljenim ranije otuđenim nepripadajućim registracijskim pločicama. Vozilo bi nakon toga zapalili ili ga na drugi način uništili.

Policija tereti Vrbata i da je 7. ožujka 2017. godine, zajedno s osumnjičenim 32-godišnjakom i još jednim nepoznatim počiniteljem, na sličan način sudjelovao u razbojništvima nad zaštitarima na zagrebačkim Sveticama.

Tereti ga i da je s trojicom suosumnjičenih počinio razbojstvo nad zaposlenicima kladionice u Ulici Ivana Lučića. 

Tijekom istraživanja policija je utvrdila da je 56-godišnjak sudjelovao u organizaciji i izvršenju dva razbojništva na štetu poduzeća koje se bavi plemenitim kovinama (zlatarnica), i to 21. srpnja 2011. te 20. veljače 2012. u Tratinskoj ulici.

Utvrđeni novi dokazi za pljačku zlata

Za razbojništva od 21. srpnja 2011. policajci su ranije podnijeli kaznenu prijavu protiv 56-godišnjaka i još pet počinitelja, ali je 56-godišnjak nepravomoćno oslobođen.

No, kriminalističkim istraživanjem utvrđeni su novi dokazi protiv njega i bit će proslijeđeni nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, navodi policija.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 41-godišnjak i 35-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku, dok su Vrbat i preostala trojica osumnjičenika vraćeni na izdržavanje kazne zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara