62-godišnjak u Istri tijekom lova sačmaricom upucao prijatelja u nogu

62-godišnjak u Istri tijekom lova sačmaricom upucao prijatelja u nogu

Ilustracija: Shutterstock

JUČER u jutarnjim satima prilikom lova na lovištu na području Brtonigle jedna je osoba lakše ozlijeđena.

Naime, umaška je policija oko 9.30 sati zaprimila dojavu s hitne da je jedna osoba ozlijeđena. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja, obavljen je očevid kojim je utvrđeno da je 62-godišnjak iz Brtonigle prilikom lova na pernatu divljač sačmom ranio u nogu 50-godišnjaka iz Brtonigle. Ranjenom muškarcu pružena je medicinska pomoć u HMP Umag gdje su mu utvrđene lakše ozljede.

Protiv 62-godišnjaka se podnosi kaznena prijava radi sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Policija upozorava: Lovci, budite oprezni!

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju. Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem. Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, policija podsjeća na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:

- Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.
- Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.
- Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.
- Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično)
- Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno
- Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru.
- Prst se ne smije držati na otponcu.
- Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.

Budući se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara