70 posto građana podržava prosvjede, 60 posto želi prijevremene izbore

Foto: Boris Kovačev/Cropix

70 POSTO građana podržava prosvjede širom zemlje, a trećina od njih im se namjerava i pridružiti. Rezultat je to istraživanja javnosti na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 600 ispitanika agencije Hendal i HTV-a objavljenog u današnjem podnevnom Dnevniku.

21 posto se protivi, a devet posto građana se ne može odlučiti ili nemaju stav o prosvjedima. 62 posto ispitanika smatra da Vlada treba što prije raspisati datum prijevremenih izbora.

Građanima je postavljeno i konkretno pitanje tko bi Hrvatsku mogao izvući iz krize. Najveći dio građana (37 posto) ne zna tko bi to mogao biti, dok skoro 19 posto smatra da su za to sposobni neki novi mladi ljudi. Osoba koja je dobila najviše glasova je guverner HNB-a Željko Rohatinski (13,8 posto), a daleko iza njega je predsjednik SDP-a Zoran Milanović s 5,8 posto. Samo 3,3 posto građana smatra da premijerka Jadranka Kosor može izvući zemlju iz krize, a odmah iza nje se našao Dragutin Lesar čija laburistička stranka zadobiva sve veće povjerenje građana. Iza njega su se našli Radimir Čačić, Vesna Pusić, predsjednik Ivo Josipović i Ljubo Jurčić. 8,2 posto pesimista smatra da Hrvatsku nitko ne može izvući iz krize.

Danas u 16 prosvjed u Zagrebu

U Zagrebu se danas u 16 sati na Cvjetnom trgu održava novi prosvjed koji inicira Facebook grupa Veliki prosvjed za rušenje Vlade.

Podsjećamo, posljednji se održao u petak navečer i bio je najmasovniji dosad. Sudjelovalo je oko 10.000 ljudi, a nikakvi veći incidenti nisu zabilježeni.

Na stranici je već najavljen i novi prosvjed u Zagrebu koji je zakazan za utorak u 18 sati, također na Cvjetnom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali prosvjedi koji su najavljeni na stranici:

Pula, Trg Portarata, ponedjeljak, 7. ožujka 2011., 18 h
Čakovec, Trg Republike, ponedjeljak, 7. ožujka 2011., 17 h
Bjelovar, kod gradske fontane u centru, ponedjeljak, 7. ožujka 2011., 18 h
Rijeka, Hotel Kontinental, utorak, 8. ožujka 2011., 18 h
Vinkovci, srijeda, 9. ožujka 2011., 17 h
Karlovac, Trg bana Josipa Jelačića, srijeda, 9. ožujka 2011., 19 h
Pula, Trg Portarata, srijeda, 9. ožujka 2011., 18 h

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara