76 posto Hrvata za proglašenje gospodarskog pojasa

VIŠE od tri četvrtine (76 posto) ispitanih Hrvata podržava inicijativu hrvatske Vlade za proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u ponedjeljak.

Više od dvije trećine (69 posto) ispitanika u Sloveniji podupire odluku slovenske vlade, koja je slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj povukla na konzultacije u Ljubljanu kao odgovor na hrvatsku najavu proglašenja gospodarskog pojasa.

Upravo obrnuta je slika među anketiranim Hrvatima, gdje isti postotak (69 posto) misli da slovenska vlada nije postupila ispravno kada je riječ o povlačenju veleposlanika iz Zagreba.

Telefonsko istraživanje "Stavovi Hrvata i Slovenaca o posljednjoj krizi hrvatsko-slovenskih odnosa" provele su za TV Slovenije agencija CATI u Sloveniji i agencija Prizma istraživanja u Hrvatskoj od 4. do 6. rujna, priopćila je hrvatska agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nešto više od polovice anketiranih Slovenaca (55 posto) misli kako bi se, u slučaju da se Hrvatska ne predomisli glede proglašenja gospodarskog pojasa, Slovenija trebala odreći potpore Hrvatskoj u njenom pridruživanju EU i NATO-u, a 28 posto njih je za potporu Slovenije Hrvatskoj.

Da će se Slovenija odreći potpore Hrvatskoj za pridruživanje EU i NATO-u predviđa 41 posto ispitanika u Hrvatskoj, dok ih 38 posto smatra da se Slovenija neće odreći potpore.

Oko polovice (54 posto) ispitanih Slovenaca smatra da je za posljednje povećavanje napetosti između država odgovornija Hrvatska, a trećina (31 posto) ih drži obje strane podjednako odgovornima.

Po drugoj strani, 55 ispitanih Hrvata misli da je za zadnje povećanje napetosti odgovornija Slovenija, dok ih 24 posto smatra da su obje strane jednako odgovorne.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 300 ispitanika starijih od 18 godina u Hrvatskoj i 320 u Sloveniji. Margina greške kod korištenog uzorka je +/- 5,7 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara