900 policajaca osigurava splitski Gay Pride, antigay skup još nije prijavljen

Foto: Jadran Babić/Cropix

SUBOTNJU Gay paradu u Splitu osiguravat će 900 policajaca, a očekuje se 300 sudionika povorke.

Uglavnom će na terenu biti interventna policija, a splitskim plavcima stići će pojačanje iz svih policijskih uprava, rekao je danas Paško Ugrina iz Ureda načelnika Policijske uprave.

"U taj broj službenika uključeni su svi službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji će biti angažirani, kao i policijski službenici iz ispomoći", rekao je Ugrina.

Trošak osiguranja parade mogao bi se tako popeti i do više od milijun kuna, ako u obzir uzmemo da je prošlogodišnji pride sa 700 policajaca koštao 750 tisuća kuna. Uz policiju, subotnji događaj osiguravat će i jedan helikopter.

"Cjelokupno javno okupljanje sukladno važećem Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima će od strane policije biti audio-video bilježeno, kao što će biti i fotografirano", istaknuo je Ugrina.

Trasa Parade od Đardina preko Marmontove do Rive bit će ograđena.

"Pristup ogradama bit će dozvoljen građanima, trasa će se zatvoriti neposredno prije prolaska kolone, jednako kao što će se prolaskom kolone ista otvoriti i omogućiti da se njome normalno prolazi i cirkulira", kaže Ugrina.

Prostor Rive bit će zatvoren sve do Splitske banke. Za šetnju će biti osiguran prostor uz rub Rive prema moru.

I organizatori unajmili redare koji će paziti na red unutar parade

"Policija ne planira nikakva ograničenja kada je u pitanju javni prijevoz, prometnice ili komunikacija koja bi se obavljala od građana s vozilima. Informacija koja vas vjerojatno zanima vezano uz zonu na Rivi je okvirno od Skalina koje idu u pravcu Prokurative prema donjem dijelu na način da je taj prostor dovoljan za odvijanje javnog gradskog prijevoza", pojasnio je Ugrina iz Ureda načelnika Policijske uprave.

Osnovan je i stožer na čijem su čelu Dubravko Teur iz Uprave policije i Ivica Tolušić iz PU splitsko-dalmatinske.

Sami organizatori unajmili su profesionalnu zaštitarsku službu koja će unutar parade raditi kao redari.

"Oni su angažirali dovoljan broj redara i redara u funkciji osoba kao redara i ovlaštenih za obavljanje zaštitarskog posla", ističe Ugrina, koji je uputio i apel policije prema Splićanima i njihovim gostima koji će se u subotu naći na trasi Parade.

"Policija poziva građane na punu suradnju, na poštivanje uputa policijskih službenika, na suzdržavanje od svakog vida nasilja, protupravnog ili neprimjerenog ponašanja. Ističemo da će u slučaju poštivanja uputa policijskih službenika na terenu i sebi i policiji olakšati ukupno događanje", poručuje Ugrina.

Još se ne zna hoće li se istovremeno održati antigay skup. S obzirom da Građanski stožer za obranu Rive nije predao zahtjev za prosvjed u zakonskom roku od 5 dana prije održavanja skupa, upitno je hoće li do njega doći.

Policiji do 16 sati mora predati razloge kašnjenja, i ako budu opravdani, skup će se moći održati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara