Abas i Peres 8. lipnja dolaze u Vatikan moliti za mir

Screenshot: YouTube

PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas i izraelski Šimon Peres doputovat će 8. lipnja u Vatikan kako bi zajedno s papom Franjom molili za mir na Bliskom istoku, priopćila je Sveta Stolica.

"Molitveni susret za mir na koji je Sveti Otac pozvao izraelskog predsjednika Šimona Peresa i palestinskog Mahmuda Abasa održat će se u nedjelju 8. lipnja poslijepodne u Vatikanu. Taj su nadnevak prihvatile obje strane", rekao je u priopćenju predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

Nakon nedjeljne mise na Trgu jaslica u Betlehemu papa Franjo je na opće iznenađenje rekao da je pozvao izraelskog i palestinskog predsjednika da dođu u njegov vatikanski "dom".

"Na ovom mjestu (u Betlehemu) gdje je rođen Knez mira, želim uputiti poziva vama, predsjedniče Mahmude Abasu i predsjedniče Šimone Peresu, kako biste skupa sa mnom iznijeli usrdne molitve moleći od Boga dar mira", rekao je poglavar Katoličke Crkve.

"Svi - a posebno oni koji su pozvani služiti svom narodu - moramo biti oruđe i tvorci mira, ponajprije u molitvi. Graditi mir je teško, ali živjeti bez mira je muka. Svi muškarci i sve žene na ovoj Zemlji i u cijelome svijetu traže od nas da pred Boga donesemo njihovu žarku želju za mirom", zaključio je u apelu bez presedana.

Obojica predsjednika su brzo prihvatila Papin poziv. Peres, kojemu mandat istječe za nekoliko tjedana i koji je Papin prijatelj, nije odmah objavio nadnevak. Papine poteze na tom putovanju nisu odobrili svi izraelski političari.

Taj dan nije mogao biti ni petak jer je to sveti dan za muslimane, ni subota, sveti dan za židove, pa je odlučeno da to bude nedjelja, 8. lipnja, blagdan Duhova, treći najveći kršćanski blagdan kada Crkva slavi silazak Duha Svetoga na apostole, 50 dana nakon Isusova uskrsnuća.

Papa Franjo je još u rujnu pozvao na dan molitve za Siriju, kada su Sjedinjene Države i Francuska razmišljale o zračnim udarima na režim Bašara al-Asada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara