Adam Lanza: Kako je povučen, miran i uzoran student postao hladnokrvni masovni ubojica?

Foto: AFP, ABC, Facebook

ADAM LANZA, 20-godišnji student čije je ime odjeknulo diljem svijeta, hladnokrvno je ubio svoju majku, 20 djece i šest zaposlenika osnovne škole Sandy Hook u Newtownu prije nego li je i sebi oduzeo život. Nekada miran, povučen i uzoran student pretvorio se u hladnokrvnog masovnog ubojicu, koji je iza sebe ostavio samo tugu, bol i jedno pitanje - što ga je navelo da počini jedan od najgorih zločina u povijesti SAD-a?Bolovao je od Aspergerova sindroma, najblažeg oblika autizma

Prema navodima američkih medija, Adam je bolovao od Aspergerova sindroma, odnosno najblažeg oblika autizma, ali i od poremećaja ličnosti. Pokazivao je, kako pišu mediji, ali potvrđuju i svjedočanstva njegovih poznanika, naznake opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Aspergerov sindrom je psihički poremećaj koji pripada u red poremećaja iz  autističkog spektra, a manifestira se  teškoćama u društvenoj interakciji. Oboljeli od Aspergerova sindroma  često su izuzetno društveni. Poremećaj se  manifestira ograničenim spektrom interesa i nedostatkom empatije. Oboljeli će tako satima  govoriti o nekoj temi, potpuno nesvjestan da sugovorniku dosađuje, a česta su i  neprirodna, fiksacijska zanimanja za određeni  predmet, pojavu ili temu.

Aspergerov sindrom češće se javlja kod  osoba muškog spola, prvi simptomi mogu se  primijetiti već oko treće godine života iako  se dijagnoza u većini slučajeva postavlja kasnije, najčešće između pete i devete  godine. Najistaknutiji simptom je djetetova  neobična opsesija pojedinim predmetom ili  temom, u toj mjeri da ga ništa drugo ne zanima. Uz to, ima ponavljajuće rutine ili  rituale, društveno i emocionalno se  neprikladno ponaša, neverbalno se loše  izražava (osim ljutnje i žalosti, koje dobro pokazuje), u interakciji s vršnjacima je  ekstremno egocentrično, zaokupljeno sobom i  svojim rasporedom, loše koristi svoje  verbalne sposobnosti u socijalnom kontaktu  (ne zna kako razgovarati). Inteligencija je  prosječna ili natprosječna.Iznimno sramežljiv, ali iznadprosječno inteligentan

Teta Adama Lanze, Marsha Lanza, pričajući o njegovom djetinjstvu otkrila je kako je Adama majka školovala kod kuće, ali da joj nikada nije bilo jasno zašto je tome bilo tako, budući da je bio iznimno inteligentan. Ipak, njegova teta otkrila je i da je bio vrlo sramežljiv, što dokazuje i činjenica da u godišnjaku srednje škole koju je pohađao nikada nije objavljena njegova fotografija, već samo riječi "sramežljiv pred kamerom".

Također, bolovao je i od poremećaja osjeta dodira, odnosno, kako pišu američki mediji, nije osjećao bol, zbog čega je obitelj uvijek bila vrlo oprezna.

"Jedva je razgovarao s ljudima i nije im se usudio gledati u oči. Uvijek je sjedio sam, išao sam  u školu, ni s kim nije razgovarao u autobusu. Prije nekoliko godina, kada je igrao košarku, svi  smo morali paziti da ne padne jer bi se mogao  ozlijediti a da to i ne osjeti", priča Marcha Lanza.

Razvod roditelja ga je slomio

Roditelji su mu se razveli 2009. godine, a prema svjedočenju poznanika obitelji, Adam je postao još povučeniji, obuzela ga je depresija - bio je potpuno slomljen. Njegova majka ubrzo je prestala raditi, a otac je plaćao visoku alimentaciju. Majka Nancy bila je učiteljica u školi koju  je napao.

Susjedi kažu da je Nancy bila dobra  i brižna majka, ali da je imala velika  očekivanja od svog sina. Često je vodila Adama i njegova starijeg brata  Ryana na streljanu, a pokolj je počinjen  oružjem iz njezine kolekcije . Braća nisu komunicirala posljednje dvije godine, a Adam nije bio ni u redovitom  kontaktu s ocem Peterom, koji se odselio od  obitelji.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Majka je bila fanatični ljubitelj vatrenog oružja
 
Mnogi detalji krvavog pohoda i dalje ostaju nepoznati. Ono što se sada zna sa sigurnošću je da je Nancy Lanza imala registrirano brojno oružje, uključujući pištolje Glock i Sig Sauer te Bushmaster strojnicu. Nancy je, prema izjavama niza svjedoka, bila fanatični ljubitelj vatrenog oružja.

Suludi ubojica imao je pristup još barem tri druge vrste vatrenog oružja, a tek bi istraga trebala pokazati kako je do njega i došao. Navodno je prije nekoliko dana bezuspješno pokušavao za sebe kupiti još jedan pištolj.

"Svim se silama trudio pokazati da nema psihičkih problema"

"Bio je vrlo povučen, sramežljiv, tih, plah.  Nikada ga nisam vidio u društvu. Nije radio  probleme. Bio je vrlo inteligentan, čak na  granici genijalnosti, ali vidjelo se da je  neuravnotežen, asocijalan i psihički rastrgan, a u posljednje vrijeme, nakon  bolnog razvoda roditelja, i depresivan", opisuju Lanzu njegovi prijatelji i poznanici. Ipak, neki su vrlo rano primijetili kako se radi o osobi s teškim psihičkim problemima.

"Adam je uvijek bio čudak, prilično  nedruštven, mada se svim silama trudio  pokazati da je ipak socijaliziran te da nema  psihičkih problema", ispričao je njegov susjed  Justin Germak.

Nikada nije zatražena stručna pomoć
 
Ono što je danas, dva dana nakon napada, poznato javnosti jest da je Lanza bio neuravnotežen, asocijalan i psihički rastrojen. Unatoč činjenici da je Adam Lanza očigledno imao psihičkih problema, njegova obitelj nikada nije zatražila liječničku pomoć.
 
"Iako se još u djetinjstvu vidjelo da Adam  ima psihičkih problema, roditelji nisu  tražili stručnu pomoć, smatrajući da nije  potrebna", rekla je Adamova teta  Marsha Lanza.

Što je ovog nekada tihog i povučenog mladića nagnalo na krvavi zločin, možda nikada nećemo saznati. Kao niti je li pokolj mogao na vrijeme biti spriječen, samo da je mladiću, u kojem su mnogi prepoznali znakove psihičke rastrojenosti, na vrijeme pružena pomoć.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara