Afera Remorker: I Prskalo, Lovrinčević i Vukelić idu u istražni zatvor!

Foto: Hina

NEKADAŠNJEM predsjedniku uprave HAC-a Jurici Prskalu, bivšem članu uprave Mariju Lovrinčeviću te nekadašnjem direktoru sektora gradnje Sandru Vukeliću, koji su jučer uhićeni zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz te javne tvrtke, poslijepodne je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor.

Uskok je istragu zbog izvlačenja novca iz HAC-a proširio na Prskala, Lovrinčevića i Vukelića, a sud im je istražni zatvor odredio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Prskalo i Lovrinčević iznijeli obranu i negirali krivnju

Tijekom istrage bit će ispitano 30-ak svjedoka, rekla je novinarima Lovrinčevićeva odvjetnica Jadranka Sloković, koja je najavila žalbu na određivanje istražnog zatvora.

Ustvrdila je da se Uskokov istražni prijedlog očito zasniva samo na iskazu bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora pa po njezinom mišljenju nije bilo razloga za određivanje istražnog zatvora trojici novih osumnjičenika jer je Sapunar već ispitan.

Druge osobe koje su predložene da tijekom istrage budu saslušane, po mišljenju odvjetnice Sloković, nemaju nikakvih saznanja o konkretnom događaju već će svjedočiti samo na okolnosti prakse i procedure u HAC-u. "Zbog toga smo smatrali da istražni zatvor nije opravdan, ali sud smatra drugačije", kazala je Sloković.

Dodala je da su Prskalo i Lovrinčević iznijeli svoju obranu, odgovarali na pitanja i negirali krivnju.

Zašto nitko iz Strabaga nije ispitan?

Ocijenila je vrlo čudnim navode da je tvrtka Strabag primila mito, a da pritom nitko iz te tvrtke nije ispitan u postupku niti je precizirano koje bi to osobe bile. "Radi se o vrlo paušalno postavljenom istražnom prijedlogu", zaključila je Sloković.

Istražni zatvor za mjesec dana danas je produljen četvorici osumnjičenika koji su od ranije obuhvaćeni istragom, a riječ je o bivšim Kalmetinim državnim tajnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću te bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepku Bobanu i direktoru građevinske tvrtke Viadukt Damiru Kezeleu.

Jedan od Livakovićevih odvjetnika Nenad Strukan najavio je žalbu na odluku o istražnom zatvoru.

Osim Sapunara pustili i Berketa

Osim Sapunara kojem je nedavno ukinut istražni zatvor, na slobodi je od jučer i jedan od direktora tvrtke Viadukt Ivan Berket. Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Uskok proširuje istragu

Uskok je donio nalog i o provođenju i proširenju istrage protiv sedam osoba koje tereti za primanja mita, pomaganja u primanju mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Državnog tajnika u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka i predsjednika Nadzornog odbora HAC-a te pomoćnika ravnatelja Lučke uprave Zadar terete da su u cilju realizacije plana grupe od odgovornih osoba jednog društva zatražili da im za dodjelu određenog posla isplate nagradu od najmanje 500.000 eura.

Osumnjičene čelnike HAC-a tereti se da su tijekom 2009. dogovorili da će istoj tvrtki platiti neosnovano uvećane vrijednosti vantroškovničkih radova te da će dio iznosa od najmanje 1,6 milijuna kuna međusobno podijeliti a dio dali osobama koje su sudjelovale u realizaciji dogovora.

Osim toga, dvojicu čelnika Hrvatskih autocesta i člana Uprave Hrvatskih cesta sumnjiči se da su 2008. i 2009. u Zagrebu odabrali isto društvo za izvođenje radova znajući da će im se, iz uštede koja će se ostvariti promjenom tehnologije radova, isplatiti najmanje pet milijuna kuna.

Društvo koje je dobilo poslove je na temelju fiktivnih računa na inozemnom i tuzemnom računu dvaju društava isplatilo ukupno najmanje 900 tisuća eura i 1,6 milijuna kuna.

Novac je podizao jedan od osumnjičenika i predavao ga trećeosumnjičeniku koji je dio zadržao za sebe, a dio je predao odgovornim osobama društva koje je dobilo poslove. Livakoviću i devetoosumnjičeniku predao je najmanje 400.000 eura, a dvojici suosumnjičenika najmanje 285.000 eura i 900.000,00 kuna.

Izvlačenje milijunskih iznosa iz HAC-a jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi krak seže i u HGK.

Najnovija uhićenja navodno imaju veze s gradnjom u luci Gaženica

Podsjetimo, u proširenju istrage u slučaju Remorker jučer su, zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), uhićeni nekadašnji predsjednik uprave tog javnog poduzeća Jurica Prskalo, bivši član uprave Marijo Lovrinčević te nekadašnji direktor sektora gradnje Sandro Vukelić.

Prema neslužbenim informacijama sva trojica su nakon uhićenja tijekom dana ispitani na policiji i tužiteljstvu. Ova najnovija uhićenja navodno imaju veze s gradnjom u luci Gaženica. Slijedila su nakon što je bivši član Uprave HAC-a za financije Josip Sapunar nekoliko dana iznosio svoju obranu.

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna. Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način novac preko tvrtke Remorker izvlačen i iz Hrvatske gospodarske komore.

Nakon Sapunarova iskaza u akciji Remorker uz Kalmetine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak davao Sapunaru koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Vrhunac te istrage nedavno je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca.

Sapunar je u Remetincu bio od 21. listopada kada je sudac istrage, na prijedlog Uskoka, zaključio da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji imaju saznanja o izvlačenju milijuna kuna iz HAC-a. Iz pritvora je izašao u utorak navečer, 19. studenog, nakon nadopune iskaza.

Kalmeta o aferi Remorker: Neka institucije rade svoj posao

Gradonačelnik Zadra i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta vješto je izbjegavao novinare uoči sjednice Gradskog vijeća, no ipak nije mogao zaobići. U pauzi sjednice nije želio komentirati nova uhićenja u aferi Remorker, već je samo rekao neka institucije rade svoj posao.

"Nemam što komentirati. Već sam davno rekao da vjerujem u institucije pravne države i one rade svoj posao", rekao je Kalmeta.

Na pitanje je li kao ministar mogao imati više kontrole oko onoga što se događa u HAC-u, Kalmeta je kratko odgovorio.

"Posao ministra nije kontrolirati. Događa se i danas po raznim ministarstvima, kojekakve stvari, pa nitko ministra ne spominje", istaknuo je Kalmeta.

Podsjetimo, jučer su uhićeni nekadašnji predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, bivši član Uprave Marijo Lovrinčević te bivši direktor sektora građenja u HAC-u Sandro Vukelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara