Afera Revelin: Već osuđivani Vlahušić pod još jednom istragom USKOK-a

Afera Revelin: Već osuđivani Vlahušić pod još jednom istragom USKOK-a

Foto: FAH

BIVŠI gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS)  pod istragom je USKOK-a zbog afere Revelin! Vlahušić se tereti da je oštetio Grad Dubrovnik za najmanje milijun kuna, a da je vlasnik koncesije nad klubom Revelin "stekao" 2,2 milijuna kuna.

Tajni aneksi za Revelin

"USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave dubrovačko-neretvanske donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1960., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti", stoji u na službenim stranicama USKOK-a.

Iako se ne spominju imena riječ je o vlasniku koncesije nad lokalom Revelin Lukši Frankoviću te Vlahušiću. Podsjetimo kako je Index već pisao da je DORH  službeno zatražio od Upravnog odjela za gospodarenje nekretninama Grada Dubrovnika na uvid sve ugovore i anekse o davanju tvrđave Revelin u zakup. Zakup prostora koji je i javno objavljen nije bio sporan, ali jesu tajni aneksi kojima je Franković dobio puno više prostora u Revelinu nego što je to bilo utvrđeno natječajem.

Oštetio proračun za najmanje milijun kuna

"Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik., gradonačelnik Grada Dubrovnika, od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine, u Dubrovniku, na traženje drugookrivljenog vlasnika ugostiteljskog obrta da njegovom obrtu osigura obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada drugookrivljeniku pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist. Tako je još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela Glavne dvorane, prvookrivljenik s drugookrivljenikom dogovorio da će njegov obrt, neovisno o uvjetima natječaja, za iznos najamnine koju će drugookrivljenik ponuditi za zakup dijela Glavne dvorane, u zakup dobiti cijeli prostor Glavne dvorane, kao i da će Gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica te da će Grad neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe. Uz navedeno, prvookrivljenik je, nakon što je 4. kolovoza 2010. zaključio Ugovor o zakupu, drugookrivljeniku omogućio i neosnovano neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200,00 kuna. Na opisani način prvookrivljenik je drugookrivljeniku pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 2.200.000,00 kuna, a Grad Dubrovnik oštetio za najmanje 1.000.000,00 kuna", stoji na stranicama Uskoka.

Zbog napisa Indexa o Revelinu grad Dubrovnik i Vlahušić službeno su reagirali u travnju 2012. godine. Tada su članak na Indexu opisali kao "besmislen, tendenciozan s prepuno neosnovanih konotacija".

Osuđen zbog Afere Šipan

Vlahušića je već Županijski sud u Splitu prije dvije godine nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom kupoprodaje nekretnine na otoku Šipanu.

Naglasimo i kako je Dubrovnik pred izvanrednimi izborima na kojima će Vlahušić tražiti novi mandat na čelu Grada. Javno ga podržava saborski zastupnik i član Glavnog odbora HNS-a Goran Beus Richembergh koji je izjavio je kako vodstvo stranke podržava Vlahušića u njegovoj kandidaturi i to unatoč presudi za Aferu Šipan.

Beusu Richembergu je Vlahušić Ok

''Prema presudi ćemo se odnositi kao legalisti. Cijenimo Vlahušićevu gestu u davanju na raspolaganje svih mandata u stranci. Kako ćemo odlučiti, vidjet ćemo kad dobijemo izričaj presude. Nećemo ništa prejudicirati. Zasad ima punu potporu vodstva'', rekao je Beus Richembergh.

Vlahušić se žalio Vrhovnom sudu a presuda se još čeka.

Vlahušić ne vjeruje u povezanost istrage i izbora, a građani nek' zaključe sami

Andro Vlahušić danas je rekao kako ne vjeruje da su politika i pravosuđe u Hrvatskoj povezani te da je USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage protiv njega u aferi "Revelin" uoči lokalnih izbora u Dubrovniku slučajnost, a za građane da su dovoljno pametni i mudri pa "nek' pogledaju datume i sami donesu zaključke".

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u vezi s otvaranjem istrage kako je sva dokumentacija prije njegova potpisa prošla nekoliko razina mjerodavnoga dubrovačkog Upravnog odjela za nekretnine te kako je u gradski i državni proračun od noćnog kluba koji radi u toj tvrđavi uplaćeno deset milijuna kuna.

"Revelin godinama nije donosio nikakve prihode od zabave, nego od najma. Od 2010. godine, kada je na javnom natječaju izabrana daleko najpovoljnija ponuda ugostiteljskog obrta 'Afrike', to jest Lukše Frankovića i njegove ekipe, Revelin donosi na godinu dva milijuna kuna gradu i osam milijuna državi. Efekt zabave u gradu se može mjeriti s otprilike 100 milijuna kuna. Vidimo povećanje noćenja, dolazak mladih ljudi, slično Ultra festivalu u Splitu. Revelin je nositelj zabave u Dubrovniku za domaće ljude i goste", rekao je u telefonskoj izjavi Andro Vlahušić.

"Priča traje pet godina i od tada nikakvi ugovori nisu promijenjeni, prošlo je nekoliko revizija kroz grad i sve je bilo u redu", dodao je.

Na pitanje osporava li Uskokove navode Vlahušić je odgovorio kako je dovoljno pogledati kojeg je datuma podignuta optužnica te da je "javnost dovoljno pametna za samostalni zaključak".

"Duboko vjerujem u institucije ove države, bivši sam ministar i saborski zastupnik. Tukao sam se za ovu državu od prvog dana i vjerujem da je pravedna i poštena. Ne želim je dovoditi u vezu s politikom, građani su dovoljno pametni i mudri i nek' pogledaju datume i sami donesu zaključke", rekao je Vlahušić te dodao da politika i pravosuđe ne mogu i ne smiju biti vezani jedno s drugim.

"Revelin je ukupno u gradski i državni proračun na razne načine donio 200-300 milijuna, i to ostaje iza mene, a u mom špagu od toga nema ništa", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara