Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokušava spriječiti Todorićev monopol!

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokušava spriječiti Todorićev monopol!

Foto: Arhiva

MONOPOLIZACIJA hrvatskog tržišta od strane Ivice Todorića zabrinula je i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. U tijeku su postupci ocjene dopuštenih tržišnih koncentracija Agrokora, Mercatora, Tiska i iNovina.

Agrokorovim preuzimanjem Mercatora, još se u lipnju postavilo pitanje hoće li Todoriću monopolizacija biti dopuštena ili će nakon finalizacije kupnje Todorić ipak morati u rasprodaju trgovina zbog prevelikog tržišnog udjela.

Preveliki tržišni udio nije problematičan samo za potrošače, koji su u tom slučaju žrtve monopolističkog podizanja cijena jer više nema tržišnog natjecanja među konkurencijom, već i za dobavljače kojima se smanjuje krug izbora kome i po kojoj cijeni će prodati svoje proizvode za distribuciju prema krajnjem potrošaču.

Osim Agrokorovog preuzimanja Mercatora sporan je i proces spajanja Agrokorovog Tiska i Adrisovih iNovina, također započet u proljeće ove godine, čime je Todorić svojim titulama pridodao i onu "kralja kioska".

Ne stane li mu se na kraj, u nekim županijama će Todorić biti vlasnik gotovo svega

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 21. studenog 2013., donijela zaključak o pokretanju postupka ocjene dopuštenosti koncentracije poduzetnika Agrokor i Mercator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpunu prijavu koncentracije Agencija zaprimila 28. listopada, nakon čega je objavljen javni poziv svim zainteresiranima da Agenciji dostave mišljenja i primjedbe na provedbu te koncentracije.

Na temelju dokaza dostavljenih uz prijavu i drugih raspoloživih podataka i saznanja, Agencija je ocijenila da će provedbom ove koncentracije doći do preklapanja djelatnosti sudionika koncentracije na mjerodavnom tržištu maloprodaje mješovite robe na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, a učinci preklapanja bit će osobito značajni na području pojedinih županija. Pri ocjeni koncentracije Agencija će pozornost posvetiti i učincima koji proizlaze iz vertikalne integriranosti koncerna Agrokor.

S obzirom na sve to, provedba koncentracije bi mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnim tržištima, osobito zato što se njome stvara novi ili jača postojeći vladajući položaj sudionika, pa je nije moguće odobriti bez strukturnih i drugih odgovarajućih mjera i uvjeta dostatnih za otklanjanje negativnih učinaka.

Slijedom toga Agencija je pokrenula postupak ocjene koncentracije na drugoj razini. 

Agencija je, također, donijela odluku o produženju roka za donošenje rješenja u postupku ocjene koncentracije Tiska i iNovina na drugoj razini. Rok je produžen za tri mjeseca, a počinje teći od 2. prosinca 2013. Naime, u slučajevima kada Agencija ocijeni da je za utvrđivanje činjeničnog stanja i ocjenu dokaza potrebno izvršiti dopunska vještačenja ili analize, rok za donošenje rješenja iznimno je moguće produljiti na dodatna tri mjeseca što je Agencija ovom odlukom i učinila.

Provedbom prijavljene koncentracije Tisak će preuzeti tržišni udjel iNovina na tržištu trgovine na malo pretežito tiskom i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama na teritoriju Republike Hrvatske", stoji u priopćenju AZTN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara